Saintpaulia
Re: Saintpaulia
Když tu fialku takhle úplně omyjete vodou, tak co to udělá s květy?
- picris
- Kontaktovat uživatele:
HankaP píše:... všechny nápisy "chiméra" jsem jim přeškrtla (naštěstí tam zrovna těch fialek moc neměli :-)...
Hanko, ty se s ničím nes...eš
. Každopádně jsi udělala dobře, co maj co očůrávat lidi
.- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Neomývám celou fialku i s květy, ale jen kořeny. Listy byly zdravé, ale v půdě lezlo pár broučků. Než by se mi rozlezli po stole a šup do nové půdy, tak jsem je raději celé vymyla v koupelně.
Mišak píše:... klidně můžu poslat poštou, až se oteplí a trochu naroste (jsem ji chudáka oškubala jako slepici, byla z obchodu trošku polámaná). Ale je to bezejmenka...
Nee, moc dík, já jsem z Brna, tak pevně doufám, že na podzim se uhlídáme. Bezejmenky vedu jen trošku, pokud dáš lísteček i od té bílo-modré, cos dala fotku, taky by mě potěšilo. Potom se domluvíme, až budu mít, a povíš, co bys chtěla ty. Momentálně mám obrovskou radost, že se mi fialky zase rozbíhají, prakticky jsem přišla o sbírku a naše holčinky mně pomohly... teď na jaře dám první přebytky, ještě toho nebude moc, mám to ve stadiu středních rozetek, tak ani listů nebude nijak moc, zatím nejsou moc velké a zralé. Ale snad na podzim by toho už mělo být neúrekom, doufám. Změnila jsem zeminu, přestala jsem si vymejšlet a zdá se to ok.
Na ten hmyz si dej pozor, i na nemoci, raději nové na čas izoluj, velice se to nevyplatí dávat to potom ve sbírce do pořádku. Jasně, to jsou začátky, však brzy uvidíš sama. Po čase budeš muset nutně třídit, podle místa.

Mišak píše:Neomývám celou fialku i s květy, ale jen kořeny. Listy byly zdravé, ale v půdě lezlo pár broučků. Než by se mi rozlezli po stole a šup do nové půdy, tak jsem je raději celé vymyla v koupelně.
Snad to pomůže, možná... nechci být za hloupého radílka, ale mám doma postřik Agrion, a pokud je problém, důkladně prostříknu. Osobně neznám rychlejší, spolehlivější a lepší. Možná holčinky napíšou i jiné názory.

- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Já fialky pěstuju už dlouho a hrozně se jim u mě líbilo (teda měla jsem samozřejmě jen bezejmenky z obchodu). Se škůdci jsem neměla problémy. Jenže pak jsem o celou sbírku přišla během rekonstrukce bytu a asi 2 roky jsem nepěstovala skoro nic. Teď se zase do toho pouštím a čím dál víc zjišťuju, že je to náročnější - hlavně se škůdci a kvalitou zeminy. Kdysi jsem opravdu nic neřešila, půdu jsem neošetřovala, chemii jsem nepoužívala, prostě jsem je občas podlila a kvetly jako zblázněné. A teď... dneska jsem donesla 3 koupené a ve všech něco lezlo (nevím co). Už jsem je dala do pořádku a půjdou do ložnice, ta je zatím bez fialek, takže tam budou mít karanténu. :-)
Ty kořeny jsem vymyla do posledního zrnka hlíny, posypala je stimulátorem a dala do nové prosušené hlíny. Dnes už je nebudu zalévat, zkusím nejdříve zítra nebo pozítří a uvidíme. Snažím se jít spíše přírodní cestou (odvary, výluhy apod.), ale když nebude zbytí, budu se muset pro nějakou chemii vypravit. Ale zatím to snad není nic vážného.
Mimochodem - nevíte, co by to vůbec mohlo být? Vypadalo to jako pavouček, asi 1 mm velký, celkem dobře viditelný okem, hnědý až měděný a stráášně rychle utíká. :-) Byl jenom v zemině, když jsem vytáhla kytičku ven, tak vylezl.
Ty kořeny jsem vymyla do posledního zrnka hlíny, posypala je stimulátorem a dala do nové prosušené hlíny. Dnes už je nebudu zalévat, zkusím nejdříve zítra nebo pozítří a uvidíme. Snažím se jít spíše přírodní cestou (odvary, výluhy apod.), ale když nebude zbytí, budu se muset pro nějakou chemii vypravit. Ale zatím to snad není nic vážného.
Mimochodem - nevíte, co by to vůbec mohlo být? Vypadalo to jako pavouček, asi 1 mm velký, celkem dobře viditelný okem, hnědý až měděný a stráášně rychle utíká. :-) Byl jenom v zemině, když jsem vytáhla kytičku ven, tak vylezl.
Mně je líto těch květů. Když přinesu fialku z obchodu, většinou krásně kvete. A vyklepat ji z hlíny, bylo by po. Ale kvůli těm škůdcům, to jo.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Tak já nevím, jak ostatním, ale nevšimla jsem si, že by mi fialky shazovaly květy po přesazení. Možná ty přešlechtěné odrůdy? Nevím. Ale klasika z obchodu bývá často nezničitelná, aspoň pokud jde o to přesazování. :-) S tím jsem se jako děcko nikdy nepárala. :-)
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Ten škůdce, nebyl to tento?
http://www.skudci.com/taxonomy/term/4/0?page=15
http://www.skudci.com/taxonomy/term/4/0?page=15
Zdaleka nemusí o květy přijít, kvůli přesazení.
Horší ale je, že často i v těch květech bývá potvorstvo - hlavně třásněnka - takže teoreticky by to chtělo i otrhat všechny květy a poupata - no ale kdo na to má srdce, co...? :-(
Horší ale je, že často i v těch květech bývá potvorstvo - hlavně třásněnka - takže teoreticky by to chtělo i otrhat všechny květy a poupata - no ale kdo na to má srdce, co...? :-(
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Mirku, spíše asi ne. Škoda, že ho nejde vyfotit, ale byl fakt dost rychlý. :-) Byli tam malincí, ale i větší, s nožkama možná až okolo 2 mm. Hlavička byla trošku tmavší než tělo a zdálo se mi, že to má na hlavě jakoby tykadla nebo kusadla či co. :-) To už pouhým okem nepoznám, prostě dva dopředu trčící výstupky. :-) Ať gůglím jak gůglím, nemůžu nic najít. Hlavně byl opravdu schovaný až uprostřed substrátu. Nebylo jich tam moc, okem jsem napočítala možná tak pět šest kousků + určitě nějaké mladé.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Jedna z nejklasičtějších klasik, :-) ale přišla mi děsně půvabná, tak jsem ji z toho obchodu musela zachránit. :-)
- vlasta sr
- Kontaktovat uživatele:
Mňa by zaujímalo, kde máte tie traily - previslé, já mám zatiaľ dve mladé rastlinky a neviem, či ich mám mať na okne alebo niekde, kde by sa ťahali. :o))
Dajte typy.
Dajte typy.
Vlasti, já ji mám v takovém vysokém květináči, aby mohla "padat" dolů...
vlasta sr píše:Mňa by zaujímalo, kde máte tie traily - previslé, já mám zatiaľ dve mladé rastlinky a neviem, či ich mám mať na okne alebo niekde, kde by sa ťahali. :o))
Dajte typy.
Takhle je to u mě... vyšší květináč a na kraji regálu, aby měl kam přepadávat. Teda doufám, že nepřepadne. :-)
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Když jsme u těch převislých, mohu tu mou botaniku nechat po vícero kusech - že bude pak bohatší? Nebo je musim rozdělit jako standardní fialky?
Můžeš jich nechat víc pohromadě, je to jeden z možných způsobů pěstování trailerů.
Někteří pěstitelé naopak preferují jednu rostlinu v květináči.
Trailery se taky můžou sestříhovat, aby víc obrazily. A aby pěkně narostly, můžou se nechat nějakou dobu na místě, kde nemají moc světla, aby se vytáhly, a pak zase přendat na světlo, kde obrostou a zahustí se.
Někteří pěstitelé naopak preferují jednu rostlinu v květináči.
Trailery se taky můžou sestříhovat, aby víc obrazily. A aby pěkně narostly, můžou se nechat nějakou dobu na místě, kde nemají moc světla, aby se vytáhly, a pak zase přendat na světlo, kde obrostou a zahustí se.
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Dobře, díky.
Aspoň budu mít konečně nějakou v závěsu, to jsem rád. :)
Aspoň budu mít konečně nějakou v závěsu, to jsem rád. :)
Mišak píše:Jedna z nejklasičtějších klasik, :-) ale přišla mi děsně půvabná, tak jsem ji z toho obchodu musela zachránit. :-)
No jo, všichni jsme někdy zachránci... taky mně to rve srdce, když vidím mrzáčka na odpis za pár korun, a je slibný.