Saintpaulia
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Re: Saintpaulia
Tak dopátráno. Pan Marcus Holtkamp mi napsal, že se jedná o jeho rostlinu, Type 238 ze série Chico. Jen ji mám zřejmě trošku vybarvenější, než on na své fotografii. Nejde tedy o chimérku (přesto to ověřím odpěstováním lístečku).
Miško, chimérky lístečkem nelze... zeptej se našich holčin, poví ti.

Ivanko, pomalu si to dávám zase do stavu, který mám ráda, a snad na podzim už to trošku bude vypadat podle mých představ. Pořád měníme a doplňujeme a Konečně!!! budu zase moct někomu dělat radost.

- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Marti, já vím, že chiméry lístečkem nelze. Proto chci zkusit, zda z lístečku vykvete stejná fialka jako mám já, tím pádem by to potvrdilo slova pana Holtkampa, že se jedná o jeho běžnou sortu ze série Chico (u nás je hodně známá ta jeho modro-bílá varianta). Pokud by vykvetla jinak, jednobarevně, tak je tu pořád možnost, že se sem nějakým prapodivným způsobem zatoulala chimérka odjinud (o pár stránek dříve jsem psala, že Soranovi utekly nějaké odrůdy k Humakovi a ten je dodavatelem pro celou střední Evropu).
Spíše se ale přikláním k tomu, že to bude sorta od Holtkampa. Vše do sebe celkem zapadá. Kaufland nakupuje od Nordwest Blumen, který zase dopěstovává mladé rostlinky od Holtkampa. Tyto informace jsou ověřené, vždy od vedení daných firem.
Spíše se ale přikláním k tomu, že to bude sorta od Holtkampa. Vše do sebe celkem zapadá. Kaufland nakupuje od Nordwest Blumen, který zase dopěstovává mladé rostlinky od Holtkampa. Tyto informace jsou ověřené, vždy od vedení daných firem.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Marti, já též, já též. A dokonce ještě lépe než předtím. Samozavlažování dělá hodně. Teď jsem vyřadila asi 10 rostlin, které jsou v karanténě a nezdají se mi, ale jinak jsem veskrze spokojená. Poupata se už taky začla objevovat, tak teď už jen ty květy. Verandu mám hotovou, mimina strepsů skoro rozsázená, zbytek vezmu do Prahy a někomu věnuju, ať si může hrát. Teď ještě aby už bylo konečně hezky a teplo a mohla jsem povyházet ven zeleninu a kytky, aby bylo místo na strepsíky, a ještě musím vyházet kohlerky na verandu, ale s těma počkám až do května raději. 

Kotě, podle toho, co na tu verandu všechno chystáš, to vypadá, že má veranda asi 10x10 metrů nejmíň :-) a na výšku 5 a všude okna a na nich police. :-))
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Evi, ne ne, na šířku cca 1,5 metru a na délku tak 5 metrů. Ale police jsou jen v zadní části u oken, takže tak 2 metry dlouhé 3 police, a jsou široké 36 cm. To snad může stačit ne? 

- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
No, ještě by mohla být jedna kratší police hned za dveřma, ale tam už zas nechci, když se pak něco stěhuje, tak by to překáželo. 

Mišak píše:Marti, já vím, že chiméry lístečkem nelze..
Našla jsem tento odkaz na množení chimér. Je to z listových fragmentů (možná by to stálo za vyzkoušení) - http://africkafialka.webnode.cz/mnozeni-fialek/.
Ivanko, že by měly stačit, no já teda nevím...???
staske píše:Našla jsem tento odkaz na množení chimér. Je to z listových fragmentů (možná by to stálo za vyzkoušení) - http://africkafialka.webnode.cz/mnozeni-fialek/.
Vím, tak zkoušej... třeba se ti zadaří.
modrakocka1 píše:No, ještě by mohla být jedna kratší police hned za dveřma, ale tam už zas nechci, když se pak něco stěhuje, tak by to překáželo. ::
Já mám takhle hned za dveřmi botník, taky když se něco potřebuje většího dostat do baráku, s ním musím jinam. No a police je tam taky... ale tu tam přidělal manžel, tak nemůže pin-dat.
staske píše:Mišak píše:Marti, já vím, že chiméry lístečkem nelze..
Našla jsem tento odkaz na množení chimér. Je to z listových fragmentů (možná by to stálo za vyzkoušení) - http://africkafialka.webnode.cz/mnozeni-fialek/.
Staske, to jsou Míšiny vlastní stránky... ;-)
Navíc tam nepíše, že by se daly chiméry množit z fragmentů...? To jsi asi špatně četla?
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Holky, mám v tom trochu zmatek, tak jen pro ujasnění.
Fantazijní fialky - barevné okraje, tečky atd.
Chiméry - barevné čárky na květech? Jako např. Monique, nebo Myrthe?
Nevěděla jsem, že se to nedá rozmnožit lístečkem, zase jsem o něco chytřejší. :-)
Fantazijní fialky - barevné okraje, tečky atd.
Chiméry - barevné čárky na květech? Jako např. Monique, nebo Myrthe?
Nevěděla jsem, že se to nedá rozmnožit lístečkem, zase jsem o něco chytřejší. :-)
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Tsasenko, fantazijní fialky mívají květ zdobený tečkami nebo stříkáním v jiném odstínu, než je základní barva květu. Mladé rostlinky mohou být zpočátku jednobarevné, ale s přibývajícím věkem se vybarvují. Jako chiméry označujeme takové fialky, jejichž okvětní lístky mají uprostřed barevně odlišné pruhy. Takové fialky bývají vzácnější a dražší, protože se nedají množit listovými řízky (při tomto způsobu množení se vinou genetiky nepřenášejí unikátní informace o barvě).
Fialka s fantasy je třeba Bold Party Girl, Coral Fantasy, It's Rain (It's Raining), Little Jester apod. Barevný lem nemá s fantasy nic společného, pokud tedy sám není tvořen fantazijními tečkami a stříkanci.
Chiméry jsou u nás známé třeba od Humaka - Myrthe, Sharon, Tineke, spoustu jich má v nabídce Sorano - http://lyndonlyon.com/store/index.php?m ... &cPath=1_6.
Když se ještě vrátím k tomu odkazovanému článku na mých stránkách, k odstavci o množení z fragmentů, tak je to skutečně myšleno pro fantasijní nebo vícebarevné fialky. Dám příklad (střílím od boku): budu mít třeba list fialky, která je bílá, má červené okraje a k tomu ještě modré fantazijní stříkance.
Fialka s fantasy je třeba Bold Party Girl, Coral Fantasy, It's Rain (It's Raining), Little Jester apod. Barevný lem nemá s fantasy nic společného, pokud tedy sám není tvořen fantazijními tečkami a stříkanci.
Chiméry jsou u nás známé třeba od Humaka - Myrthe, Sharon, Tineke, spoustu jich má v nabídce Sorano - http://lyndonlyon.com/store/index.php?m ... &cPath=1_6.
Když se ještě vrátím k tomu odkazovanému článku na mých stránkách, k odstavci o množení z fragmentů, tak je to skutečně myšleno pro fantasijní nebo vícebarevné fialky. Dám příklad (střílím od boku): budu mít třeba list fialky, která je bílá, má červené okraje a k tomu ještě modré fantazijní stříkance.
Naposledy upravil(a) HankaP dne čtv 02. kvě 2013 11:33:20, celkem upraveno 2 x.
Důvod: ... opraven název It's Raining na It's Rain - ale je v tom guláš, nechávám radši oba; autor sám má ale na vlastní stránce It's Rain
Důvod: ... opraven název It's Raining na It's Rain - ale je v tom guláš, nechávám radši oba; autor sám má ale na vlastní stránce It's Rain
Děkuji za vyčerpávající informace. Myslela jsem si, že jednobarevné fialky jsou obyč. A ty, co mají navíc jiný barevný lem, tečky atd., že jsou fantasy.
Tak teď už jsem v obraze. :-)
Tak teď už jsem v obraze. :-)
Tak už mám také více jasno, no, začátečník se nezapře. :D Pro mě bylo taky těžko rozlišitelné fantazijní/chiméry. Stejně to ještě občas spletu.
Já si v začátku (ne že bych teď byla nějaký odborník) o fialce s girl listem myslela, že má nějakou nemoc. :-)