Saintpaulia
- JarkaMirka
- Kontaktovat uživatele:
Re: Saintpaulia
Hooolky, máte pěkné fialenky ;o)))) Ta B-Man's Etna nemá chybu, hezky s Tebou žertuje ;o))) .... ta moje se zatím ke kvetení nemá ;o(((((
Dostala jsem od švagrové fialku, její starou, .. .. měla hrozně odrostlý kmínek, asi tak cca 10 cm, tak jsem jí přesadila a celý jsem ho dala do hlíny a nějak mi fiala chcípá... co s tim?
Pewi, spíš bych ji odřízla, nechala tak 2 cenťáky krku a dala třeba na misku s vodou - ona normálně pustí kořeny a pak ji zasadíš. Když krk není až tak dlouhý, tak jde posadit ji víc do hloubky, ona si udělá kořínky i na tom krku, ale 10 cm se mi na to zdá moc - to jsi původní kořeny asi musela odříznout, ne? To by pak bylo jasné, že bude nějakou dobu živořit, než je nahradí... Ale zkus to udělat, jak jsem psala, v té vodě zakoření v pohodě.
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
no já je tam pro jistotu nechala, je to moc, ale zase jsem na ní nechtěla bejt tak krutá a takhle jí fiknout. já jsem to udělala s jednou mojí fialou a ta šla potom do háje hned:(
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
To se teda divím, protože kmínek daleko dřív a ochotněji pustí kořínky než list. Teda to je alespoň můj postřeh.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
holky moc pěkné fialinky.
pewi jak píše Hanka je lepší do vody, kde pustí kořínky a pak teprve do země. Já jsem zkoušela taky párkrát to rovnou dát do země, ale než to stihlo zakořenit tak to uhnilo
pewi jak píše Hanka je lepší do vody, kde pustí kořínky a pak teprve do země. Já jsem zkoušela taky párkrát to rovnou dát do země, ale než to stihlo zakořenit tak to uhnilo
A to i když jsem tam nechala ty kořeny, tak se nechytí?.. Ještě chvilku počkám a pak jí fiknu... Díky za radu
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
no oni mohli ty kořeny být třeba víc zaschlé a chcípli. No těžko říct, ale mám s tím takhle špatné zkušenosti. Uvidíš zkus jí fiknout.
No, já si to pořád nemůžu nějak představit - jak máš hluboký ten květináč, když se do něj "ponořil" deseticentimetový krk a pod ním jsou ještě kořeny? Ona fialka koření mělce, proto se taky používají spíš nižší květináče - tak možná se těm kořenům v takové hloubce nemusí líbit...?
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Pewi, neboj sa spravit razny rez, aj keby sa fialka vzchopila, skor ci neskor to budes musiet spravit, tak sa jednoducho fialky omladzuju ;-) Ono ten velky kmienok je aj pravdepodobne taky skornateny, ze cely nevie uz prijimat ziviny z pody a je preto potrebne ho skratit a nechat pustit korienky vo vode. Za tyzden ich zacne pustat a mas po probleme. A este by som odporucala aj otrhat spodny rad listkov - tak aby sa ti s fialkou lepsie manipulovalo. Uvidis ako ti vyrastie do krasy. :)
Chokmo, nezlob se, nepomůžeme. To totiž nejde - fialek je strašná spousta a rozdíly mezi některými odrůdami jsou naprosto minimální, navíc jsou fialky až nechutně variabilní (a ještě i fotky zkreslují barvy atd. atd.), prostě nedá se to.
A nedělá se to - jinak by se v tom nedal držet vůbec žádný řád...
Smiř se s tím, že jednou bezejmenná fialka už zůstane bezejmennou.
Těch odrůd je jen v mezinárodním registru, který vede americká AVSA, něco kolem 12-13 tisíc, teď nevím přesně. V katalogu, který AVSA vydává a který máme pro členy k dispozici, jsou zařazeny odrůdy jednak z toho mezinárodního registru, a jednak postupně i seznamy odrůd z dalších, třeba národních nebo regionálních registrů - např. Texas, Dixie (de facto jižanská Konfederace, 15 států amerického Jihu; mají společný fialkový klub DAVS), Kanada, Austrálie a Nový Zéland - zatím jich je celkem v tom katalogu přes 17 tisíc.
A existují ještě další národní registry, třeba švédský..., Rusové a spol. mají mraky odrůd (tam žádný centrální registr neexistoval, až teprve v posledních letech to zpětně dohledávají a sepisují), no a pak jsou samozřejmě spousty a spousty dalších odrůd - ne každý má potřebu své odrůdy zaregistrovat... :-)
A fakt je jen hodně málo tak specifických, aby se daly jakž takž bezpečně identifikovat - ale jak říkám, už z principu se to nedělá.
A nedělá se to - jinak by se v tom nedal držet vůbec žádný řád...
Smiř se s tím, že jednou bezejmenná fialka už zůstane bezejmennou.
Těch odrůd je jen v mezinárodním registru, který vede americká AVSA, něco kolem 12-13 tisíc, teď nevím přesně. V katalogu, který AVSA vydává a který máme pro členy k dispozici, jsou zařazeny odrůdy jednak z toho mezinárodního registru, a jednak postupně i seznamy odrůd z dalších, třeba národních nebo regionálních registrů - např. Texas, Dixie (de facto jižanská Konfederace, 15 států amerického Jihu; mají společný fialkový klub DAVS), Kanada, Austrálie a Nový Zéland - zatím jich je celkem v tom katalogu přes 17 tisíc.
A existují ještě další národní registry, třeba švédský..., Rusové a spol. mají mraky odrůd (tam žádný centrální registr neexistoval, až teprve v posledních letech to zpětně dohledávají a sepisují), no a pak jsou samozřejmě spousty a spousty dalších odrůd - ne každý má potřebu své odrůdy zaregistrovat... :-)
A fakt je jen hodně málo tak specifických, aby se daly jakž takž bezpečně identifikovat - ale jak říkám, už z principu se to nedělá.

korektor.cz
korektor.cz
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Hani, moc dobře jsi to napsala a já s tebou nemohu než souhlasit..
HankaP píše:No, já si to pořád nemůžu nějak představit - jak máš hluboký ten květináč, když se do něj "ponořil" deseticentimetový krk a pod ním jsou ještě kořeny? Ona fialka koření mělce, proto se taky používají spíš nižší květináče - tak možná se těm kořenům v takové hloubce nemusí líbit...?
No, ona má ten knímek dost zakroucený a hned pod srdíčkem je zatáčka, takže se do květináčku vešel. Ok, tak já jí amputuju to její dlouhý snažení... uvidíme. Se bude švagrová divit až přijde:-D
A s tim pojmenováváním fialek uplně souhlasim, taky jsem se jednou ptala a pochopila jsem, že to fakt nejde...
ahojky, tak se mi koooonečně otevřela ještě ze začátku pěstování AF 92, co kdysi prodávala paní Prchlíková a já ji dostala od Vlaďky..
Miki, máš parádní kytičky. Ta 92 je úžasná 

holky děkuju,