Čo nám práve... (slina přinese :-)
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čo nám práve... (slina přinese :-)
No, já mám odrůd spoustu, včetně muškátových - ty jsou super na koláče a hlavně džusy!
Jinak semena z kupovaných i jiných dýní nedoporučuji brát! Sprašují se se vším s čím mohou, s jinými odrůdami, dokonce okrasnými - pak jsou i hořké, s cuketami a údajně i melounem, takže ve finále nemusí být plody totožné a dokonce jedlé! Semena klidně pošlu, ale jaké odrůdy? :)
Jinak semena z kupovaných i jiných dýní nedoporučuji brát! Sprašují se se vším s čím mohou, s jinými odrůdami, dokonce okrasnými - pak jsou i hořké, s cuketami a údajně i melounem, takže ve finále nemusí být plody totožné a dokonce jedlé! Semena klidně pošlu, ale jaké odrůdy? :)
Babetta píše:... Dejte někdo do receptů recept na ni...
Dýně se musí umět udělat, dobrých receptů moc není. Taky se dělí myslím na moučné do vaření a ovocné na kompoty. Ty obří jsou krmné, nejedla bych je, nechutnají mi...
V pohodě. ;) Jinak s polévkou jsem sklidil úspěch. ;) I u těch, kteří ji jedli poprvé v životě.
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Ty velké jsou dobré i na marmelády, i když vloni jsem objevil francouzskou odrůdu Rouge vif d'Étampes - má červenou dužninu, takže marmeláda je krásná a i chuťově je výraznější. :)
Receptů je spousta, každý si vybere.
Receptů je spousta, každý si vybere.
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
cirrhus píše:V pohodě. ;) Jinak s polévkou jsem sklidil úspěch. ;) I u těch, kteří ji jedli poprvé v životě.
To jsem rád :), a hl. nemusí se loupat, vid? :)
Tak to tě, Pepíno, v Praze proptám. Já je tedy moc ráda nemám, ale zkusit to můžu, ne? Nemusím se furt cpát pipinama a čuníkem. :)))))))
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Mirku, ta modrá dýně je co zač? To jsem ještěr neviděla.
Jinak dýňová polévka vynikající. Jedl ji u nás každý, kdo se namanul, a každému chutnala. Pak jsem jim řekla, že je z dýně, a nevěřili. Jinak, já ji dělám tak, že zpěním cibulku na másle, přidám nastrouhanou kořenovou zeleninu, kterou rozdusím do poloměkka, na to dám dýni nakrájenou na kostičky a dál dusím. Přidám muškátový oříšek, sůl, pepř, případně zeleninový bujon, kmín, česnek. No a když je dýně rozdusená, tak to pořádně rozmixuju, přidám petrželku a může se dát smetana na zjemnění, ale tu já nedávám. Posypu praženýma dýň. semínkama.
Jinak dýňová polévka vynikající. Jedl ji u nás každý, kdo se namanul, a každému chutnala. Pak jsem jim řekla, že je z dýně, a nevěřili. Jinak, já ji dělám tak, že zpěním cibulku na másle, přidám nastrouhanou kořenovou zeleninu, kterou rozdusím do poloměkka, na to dám dýni nakrájenou na kostičky a dál dusím. Přidám muškátový oříšek, sůl, pepř, případně zeleninový bujon, kmín, česnek. No a když je dýně rozdusená, tak to pořádně rozmixuju, přidám petrželku a může se dát smetana na zjemnění, ale tu já nedávám. Posypu praženýma dýň. semínkama.
Kočule, to vůbec nezní špatně! Možná v létě zkusím.
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak ji také děláme - z kořenovky a nebo jako Pepa na kari, jak kdy.
Modrých dýní je hafo, např. Crown Prince F1, Blue Ballet, Stella Blue... letos budu muset i opylovat, protože ty dvě už docházejí semena a znovu je objednávat z dálky se mi nechce.
Teď jdem na dostavbu fóliáku - do tý zimy se mi tak nechce... :((
Modrých dýní je hafo, např. Crown Prince F1, Blue Ballet, Stella Blue... letos budu muset i opylovat, protože ty dvě už docházejí semena a znovu je objednávat z dálky se mi nechce.
Teď jdem na dostavbu fóliáku - do tý zimy se mi tak nechce... :((
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Jani, určitě vyzkoušej, je to moc dobrý. A dala jsem do receptů recept na dýni po čínsku.
Jani, já znám jen kompot a polévku. Kompot ujde, ale polévka je fakt luxusní. A poněvadž jsem silný celiatik a nesmím lepek, takže mouku, je pro mne tahle polévka obzvláště dobrá, poněvadž je tak hustá sama o sobě, že ji vůbec nezahušťuješ. ;)
Mirku, mám ještě sáček té velké hnědé žebernaté, jestli chceš, dám ti to. Muscat de Provence. Pro mě je dost velká, jím to jen sama a nikdy mi z ní nedozrála semena. Mám už náhradu v menším. Sice už bude na výsadbu asi pozdě, ale klíčivost je dlouhá. Pokud bys ji chtěl, napiš, ale nevím, jestli pojedeš do té Prahy...
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Musquee de Provence mám, je to super dýně, ale nelze ji všude s úspěchem pěstovat - dlouhá vegetační doba...
Kdybys chtěla nějakou, napiš SZ. :)
Kdybys chtěla nějakou, napiš SZ. :)
Kluk si zasadil pecky z citronu - myslíte si, že z toho něco bude? Nechci, aby byl zklamaný. Moc se těší. Nezkoušel jste to někdo a nebo nemáte zkušenost?
Zuzko, roste to jako splašený. Ale citronů se na tom nedočkáte, to by se to muselo naroubovat.
Zuzko, rostlinky vyrostou, ale jak říká Pepíno, muselo by se to naroubovat. Jinak to trvá moc dlouho, než to plodí, a většinou ani nejsou moc k jídlu. Kup mu už naroubovaný!
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Jednou jsem jen tak ze srandy píchla vedle fíkusu pecku z kandovaných datlí a ona vyklíčila. Citrusy klíčí taky, a jak říká Pepa, musel by se naroubovat. Mám nějakého křížence mezi citronem a mandarinkou, ale ty malé plody, co to rodí, jsou snad kyselejší než citron.
No, mně se jedná o to, aby mu vyklíčil aspoň jeden - zasadil jich celkem 6, chce něco pěstovat a nechci, aby byl zklamaný. Tak se ptám, jaké jsou šance. O tom naroubování jsem sice nevěděla, ale myslím si, že citroník je hezký i bez citronů, nebo ne?
Vyrostou s kapkou štěstí všechny. Pokud nebazíruješ na plodech, klidně to nech tak. Je to hezký zelený keřík s nádherně voňavými listy. Ale bacha, tyhle planý mívají trny. Ne moc, ale pořádné. :)