Suroviny:
250 ml mléka
50 g rozpuštěného másla (Hery)
1 vejce
450 g hladké mouky
2 lžičky soli
2 lžíce cukru
15 g čerstvého nebo 1,5 lžičky sušeného droždí
Postup:
Po vykynutí těsta tvoříme pletýnky (nebo bulky, rohlíky, uzly, vdolky).
Pletýnky naskládáme na plech se silikonovou podložkou nebo pečicím papírem. Necháme kynout pod utěrkou 30-40 minut. Pak pomašlujeme mlékem s trochou rozpuštěného másla. Povrch pletýnek posypeme hrubou solí (mákem, semínky, ...). Posypala jsem kmínem, ale ten z pletýnek akorát opadával. Příště ho přidám raději do těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C / 15-20 minut. Upečené bulky přendáme na mřížku.
Poznámky:
Na výrobu těsta jsem využila pekárnu. Těsto jsem dělala z dvojnásobného množství. Vyšlo mi z něho 16 ks pletýnek.
Nerada používám sušené droždí, není spolehlivé.
Zbylo mi mléko s rozpuštěným máslem, využila jsem ho ještě na potření právě vytažených pletýnek z trouby. Kdo má raději křupavé pečivo, mléko na závěr nepoužije.
Pletýnky
Re: Pletýnky
Jooo, tyhle jsou bájo. Jen tam nedávám vejce.