Streptocarpus
Re: Streptocarpus
Pepušo, je. Dřív se používal i tenhle název a od těch dob to tam je. V poslední době se užívá Streptocarpella, kapišto? 

Pepčo, rod Streptocarpus se dělí na dva podrody - Streptocarpus a Streptocarpella. Keříčkové strepsy spadají do podrodu Streptocarpella, ale jejich rodové jméno je pořád Streptocarpus...
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Ano, Hani, díky za opravu, už budu psát Streptocarpella se dvěma l.
A děkuji za tuhle poučku, to jsem nevěděl.
A děkuji za tuhle poučku, to jsem nevěděl.Re: Streptocarpus
Já také, Haničko, děkuji za opravu! A představ si, že jsem si myslela, že dvě L, a pro jistotu jsem to ještě na další kartě dala do vyhledávače. A co myslíš? Všude měli jedno. Tak jsem tam nechala jedno. Ale protože věřím více tobě, tak už napříště to druhé přidám! 

Jen pro zajímavost - předloni v Buchlovicích - měli ho v truhlíku venku na plném slunci.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Vladi, já mám letos v plánu nacpat do závěsů ty botanické streptocarpy. Stejně jsou takové vyčáplé nicmoc doma, tak uvidím, co budou dělat venku. Loni jsem měla jeden bezejmeňák v závěsu pod pergolou a byl nejhezčí ze všech strepsů, co mám. A teď chudinka spinká ve sklepě, ostříhaný, ale živý.
Souhlasím s Evuškou, vždy po odkvětu ostříhám konce, dám do vody zakořenit pro příští jaro a starý vyhazuji. Pěstuji je v závěsu, stíním proti polednímu slunci a do květináče jich sázím více, třeba 5 rostlinek.
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
modrakocka1 píše:... A teď chudinka spinká ve sklepě, ostříhaný, ale živý.
Jaký máš sklep, vlhký či suchý? - Dle toho bych to mohl případně zkusit... díky.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
No, vlhký sklep. Dávám květináče pod schody, kde je jedno mini okénko, jinde už žádné bohužel není. A není tam ani topení, až ve vedlejší místnosti, takže když mrzne, tak si myslím, že tam bude pod 10 stupínků. Pak mám teda ještě okno větší v koupelně ve sklepě, tam je už tepleji, ale zas tam zimuju catleye (ani mrchy ještě nekvetly) a taky tam mám cymbidia (dvě to, chudáci, zabalila).
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Hm... koukám, že každý má opravdu jiný sklep, u nás je vlhký, bez okénka, je tam i studánka a beru tam měkkou vodu v zimě, a teplota 12-14 st, žádné topení, tak nevím, zda by to šlo.
Ještě k té streptokarpele :-) - takhle "v řeči" by to šlo psát počeštěně, ale pak by muselo být i k, nejen jedno l - nejde to půl na půl...
Ale zdá se mi užitečnější tyhle zásadní věci zachovávat po latinsku, protože pak není problém napsat správně originál latinský název, když ho člověk potřebuje. (Na mě osobně navíc některé počeštěné názvy působí jako strašná zhůvěřilost - streptokarpus je celkem v pohodě, ale když čtu falenopsis, tak se vždycky oklepu. :-)
Ale jako taxon: Streptocarpella - velké S, c, dvě l - a kurzivou. ;-)
Ale zdá se mi užitečnější tyhle zásadní věci zachovávat po latinsku, protože pak není problém napsat správně originál latinský název, když ho člověk potřebuje. (Na mě osobně navíc některé počeštěné názvy působí jako strašná zhůvěřilost - streptokarpus je celkem v pohodě, ale když čtu falenopsis, tak se vždycky oklepu. :-)
Ale jako taxon: Streptocarpella - velké S, c, dvě l - a kurzivou. ;-)
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Hani, tebe bych potřebovala mít za zadkem, já mrším názvy neskutečným způsobem. 

- Čejka
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, ráno jsem se probudila a střešní okno nad mou postelí bylo zasypané sněhem, brrrrrrrr, tak dám pár kytiček pro zlepšení nálady.
Nádhera, zvlášť ta první.
Soničko, to je zase příděl, moc krásné.
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Soni, spravila jsi mi náladu. Venku bílo a u tebe krásně. 

Soni, alespoň že ti strípci dělají radost, když je venku tak, jak je! Pěkný kveteníčko! 

Anička píše:Hani, tebe bych potřebovala mít za zadkem...
Je, Aničko (mně přišla nějaká práce a pak jsem si zas nevzpomněla) - ale vždyť už máš...?! ;-)

korektor.cz
korektor.cz