Saintpaulia
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Re: Saintpaulia
Hezké dopoledne přeji,
tak jsem dnes úplně namátkou vlezla do Kauflandu a v regálu jsem objevila tuto fialku. Mezi dalšími dvaceti kusy byla jediná takto vybarvená. Stála pouze 35 Kč, tak jsem neodolala a koupila ji i s tím, že půjde do bezejmenných. Nicméně zkusím se zeptat - netuší náhodou někdo, o jakou fialku se jedná nebo alespoň z jakého chovu by mohla být? Na obalu bohužel nejsou žádné identifikační údaje, pouze klasicky "Kaufland" a země původu "Německo". Nepracuje někdo z vás nebo vašich známých v Kaufu? Netušíte, odkud nakupují? I ostatní fialky byly pěkné, sice klasicky jednobarevné, ale ne úplně typické jako obvykle. Jedna růžová měla třeba květy plné a listy připomínající girl, jiná tmavě fialová měla zase květy velké, sametové, prostě všechny byly hezké a svým způsobem zvláštní.
Tahle moje má jeden stonek s růžovými květy, ostatní stonky jsou všechny pruhované, i poupata budou pruhovaná. Předpokládám ale, že o chimérku nepůjde, že to je pouze růžový lem? Tak jako se často prodává ta modro-bílá varianta v OBI. I když tedy některé proužky jsou dotažené až úplně k okraji plátku. A mladé květy jsou nádherné. Co myslíte, chimérka asi ni, že?
tak jsem dnes úplně namátkou vlezla do Kauflandu a v regálu jsem objevila tuto fialku. Mezi dalšími dvaceti kusy byla jediná takto vybarvená. Stála pouze 35 Kč, tak jsem neodolala a koupila ji i s tím, že půjde do bezejmenných. Nicméně zkusím se zeptat - netuší náhodou někdo, o jakou fialku se jedná nebo alespoň z jakého chovu by mohla být? Na obalu bohužel nejsou žádné identifikační údaje, pouze klasicky "Kaufland" a země původu "Německo". Nepracuje někdo z vás nebo vašich známých v Kaufu? Netušíte, odkud nakupují? I ostatní fialky byly pěkné, sice klasicky jednobarevné, ale ne úplně typické jako obvykle. Jedna růžová měla třeba květy plné a listy připomínající girl, jiná tmavě fialová měla zase květy velké, sametové, prostě všechny byly hezké a svým způsobem zvláštní.
Tahle moje má jeden stonek s růžovými květy, ostatní stonky jsou všechny pruhované, i poupata budou pruhovaná. Předpokládám ale, že o chimérku nepůjde, že to je pouze růžový lem? Tak jako se často prodává ta modro-bílá varianta v OBI. I když tedy některé proužky jsou dotažené až úplně k okraji plátku. A mladé květy jsou nádherné. Co myslíte, chimérka asi ni, že?
Naposledy upravil(a) Miška dne čtv 25. dub 2013 10:09:48, celkem upraveno 1 x.
Ta tedy je, to bych ani já neodolala.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Líbí se mi, že má okraje jakoby z boční strany tence lemované fuchsiovou barvou, na fotkách to asi není moc dobře vidět. Akorát všechny květy budou muset do háje, protože uvnitř růžice je z některých květů jen hromádka hnědého slizu. :-)
Edit: tak jsem všechny květy až na jeden maličký stonek otrhala a po podrobné prohlídce musím konstatovat, že všechny květy mají pruhy téměř identické. I kdyby to nebyla opravdová chiméra, tak mě její vzhled začíná těšit čím dál víc. Možná ji zkusím namnožit listem a uvidím, co z toho vznikne. :-)
Trošku mi připomíná Pink Dream od LLG - http://lyndonlyon.com/store/index.php?m ... ducts_id=4 anebo Victorian Petticoats - http://lyndonlyon.com/store/index.php?m ... cts_id=530.
Edit: tak jsem všechny květy až na jeden maličký stonek otrhala a po podrobné prohlídce musím konstatovat, že všechny květy mají pruhy téměř identické. I kdyby to nebyla opravdová chiméra, tak mě její vzhled začíná těšit čím dál víc. Možná ji zkusím namnožit listem a uvidím, co z toho vznikne. :-)
Trošku mi připomíná Pink Dream od LLG - http://lyndonlyon.com/store/index.php?m ... ducts_id=4 anebo Victorian Petticoats - http://lyndonlyon.com/store/index.php?m ... cts_id=530.
Já jsem viděla v jednom zahradním centru u nás taky krásnou "chiméru", už jsem si ji chtěla koupit, jenže prodavačka byla táááák chytrá a nepříjemná a nevěděla cenu, šla ji zjišťovat, pak že je poslední a že bude ve slevě... prostě mě baba tak nakrkla, že jsem ji nekoupila. Za 39 určitě nebyla.
Mě tak vytáčejí uječené podavačky sedící za kasou a čekající, až jim donesete zboží, aby ho načetly do kasy a nic jiného tam nejsou schopné udělat. Maximálně si prohlížejí časopis, nebo svoje umělé centimetrové nehty.
Mě tak vytáčejí uječené podavačky sedící za kasou a čekající, až jim donesete zboží, aby ho načetly do kasy a nic jiného tam nejsou schopné udělat. Maximálně si prohlížejí časopis, nebo svoje umělé centimetrové nehty.
Jsem se tak rozčílila, že jsem ani nenapsala, že je krásná. 

- AnnaZ
- Kontaktovat uživatele:
Míšo, já jsem začátkem dubna neodolala a taky jsem si koupila v Kauflandu fialku. Stejný obal jako ty máš na fotce a země původu je taky ''Německo''. Taky jsem nic nezjistila, ale moc se mi líbila, tak jsem ji vzala. 

- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Tuhle tam měli dnes také, je nádherná a váhala jsem, zda ji také vzít, ale letos jsem již úplně vyšťavená jak s místem, tak s financemi, tak jsem vzala jen tu pruhovanou. :-) U té tvé se mi hrozně moc líbily listy. A vůbec mám ráda plné květy, růžičky, karafiátky apod. :-)
Mám skromný dotaz, dostala jsem kytičku s názvem - Galactic Damin... snad od Ivanky kotěte, nevím... nikde to nijak nemůžu najít, ani obměny, pomůžete někdo s názvem? Moc díkes.
Galactic Dancin' to bude... :-)
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Díky, Hanči.

- eskargoth
- Kontaktovat uživatele:
Tak teď vím, že do Kauflandu nesmím, :) bych si něco odnesla... a to mi zakořeňují dva lístečky a předpokládám, že si jedenáctého z Troji taky něco odnesu... A i to se bude doma blbě vysvětlovat... No nic. Dneska mi Reflections of Spring konečně otvírá květy. Mám pocit, že je to fialka, které strašně dlouho trvá, než vykvete - vytvoří pupeny, ty se stále zvětšují, ale neotevírají... Tak dneska už to začalo. :)
http://africkefialky.wordpress.com/ - blog o fialkách
- eskargoth
- Kontaktovat uživatele:
ZuzanaH: já vím, že nesmím, ale pokušení to bude šílené. Moc se už těším... Bude to velké?
Já v Praze pojedu poprvé. Ale pokušení to bude veliké. Mně to stačilo na burze loni. Ale letos budu chytřejší a rychlejší. Loni jsem to při otvíračce brala lanz glanz, letos to bude sprint
(aby mi něco náhodou neuteklo).
(aby mi něco náhodou neuteklo).- eskargoth
- Kontaktovat uživatele:
To bude legrace. :) Mám dost pitomý dotaz, ale fakt to nemůžu najít: kde je nějaký oficiální seznam toho, jak mají které fialky vypadat? Ty znaky... odkud ty popisy berete. Chtěla bych si taky počíst.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Eskargoth: přes 17 000 odrůd je v katalogu First Class, který vydává AVSA. Stojí tuším 40 dolarů + aktualizace. Když se staneš členkou zdejšího klubu SZO, dostaneš k němu přístup. Hanička ho jistě i brzy aktualizuje (a teď mi jistě nabije).
Jinak to, co není v FC, tak hledáme na webech šlechtitelů - pokud ho mají - a to se týká především těch ruských a ukrajinských. A pokud nejsme ani tam úspěšní, tak na různých jiných webech, já často navštěvuji třeba fórum AVSE nebo ruská diskusní fóra. Vždy se snažím najít takové weby, kde je alespoň poznámka "Hybridizer's description" apod. Občas se nepodaří nic, tak pak uvádíme jen "User description", ale ten může být samozřejmě nepřesný.
Jinak to, co není v FC, tak hledáme na webech šlechtitelů - pokud ho mají - a to se týká především těch ruských a ukrajinských. A pokud nejsme ani tam úspěšní, tak na různých jiných webech, já často navštěvuji třeba fórum AVSE nebo ruská diskusní fóra. Vždy se snažím najít takové weby, kde je alespoň poznámka "Hybridizer's description" apod. Občas se nepodaří nic, tak pak uvádíme jen "User description", ale ten může být samozřejmě nepřesný.
Naposledy upravil(a) Miška dne čtv 25. dub 2013 17:45:16, celkem upraveno 2 x.
- eskargoth
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju, Mišaku! Koukala jsem právě na web AVSA a nemohla tam nic najít (neumím hledat). To abych se stala členem pěstitelů fialek. :)
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Tak na webu AVSA je odkaz na nákup tohoto SW, jinak bližší (trošičku zastaralé) info najdeš na této stránce - http://firstclass2.com/.