Problémy, choroby, škůdci
Re: Problémy, choroby, škůdci
Dobrý den. Nedávno se tu zase probíral roztočík. Nezkoušel jste někdo likvidaci, co doporučují na jahody, v teplé vodě? To by asi nešlo, fialky by se "uvařily", že?
Asi před měsícem, když jsme toho roztočíka řešili s Vlastičkou, jsem to zmiňovala - použít to prý jde. Například na stránkách University of Connecticut (Cyclamen Mites (Phytonemus pallidus)) se doporučuje 46 °C (115 °F) po dobu 15 minut - s tím, že některé rostliny to může poničit, takže nejdřív otestovat - přímo fialky sice jmenují, ovšem není fialka jako fialka - některé jsou masitější, jiné tenčí, tak je to asi trochu sázka do loterie.
A ta teplota se musí udržet po celou dobu, což taky nebude tak lehko proveditelné...
Vyzkoušet se to určitě dá, ale myslím, že je to použitelné tak na pár jednotlivých rostlin - jenže stejně nikdy nevíš, jestli už to nemáš na dalších... :-/
A ta teplota se musí udržet po celou dobu, což taky nebude tak lehko proveditelné...
Vyzkoušet se to určitě dá, ale myslím, že je to použitelné tak na pár jednotlivých rostlin - jenže stejně nikdy nevíš, jestli už to nemáš na dalších... :-/
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Znovu bych ještě připomněla názor výborné pěstitelky orchidek.. je to sice na různé plísně, ale jsem si jistá, že havěť nepřežije taky. Chtělo by to vyzkoušet.. Savo + voda, 1 : 10 - 11. Nechala to v tom vždycky tak půl hodiny a potom propláchla. Je chemička a sbírky má dokonalé.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Savo jsem na fialky zkusila a úplně bez potíží to zvládly.
Používají ho i Robinsoni - taky to tu už před časem bylo... :-)
viewtopic.php?f=13&t=90&p=15840#p15840
Jenom si nejsem jistá, jestli bude stačit i na vyšší organismy, než jsou bakterie a plísně apod...?
viewtopic.php?f=13&t=90&p=15840#p15840
Jenom si nejsem jistá, jestli bude stačit i na vyšší organismy, než jsou bakterie a plísně apod...?
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Přiznám, že to Savo jsem nezkoušela, ale ta paní je inženýrka chemie a používá různé vychytávky jako Aspirin a tak... sbírku ve skleníku má excelentní. Na plísně vždycky hodí to Savo s vodou do kýblu a ty kytky tam třeba hodinu i dýl nechá...

Dá tam korene fialiek, alebo črepníky? Alebo umyje listy? Asi blbá otázka, ale fakt neviem.
Teď si nejsem jistá, na koho se ptáš - jestli na tu paní, co píše Martinica, tak ta pěstuje orchideje a ne fialky - ale do Sava dává celou rostlinu.
korektor.cz
korektor.cz
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
V mém případě byl substrát i kořeny zdravé, ale na jedné rostlince se mi utvořila taková drobná žlutavá plíseň, jen na vrchní straně listů. Vzala jsem Savo proti plísním, od oka udělala slabší roztok, postříkala a po chvíli plíseň zmizela. Fialka se má dále čile k světu, nespálila se.
Předevčírem mamka stříkala fialky přípravkem Karate Zeon (třásněnky) a říkala, že se kytky úplně rozbujely, jakoby byly nadopované. Přesně to se mi stalo také a nikdo mi tehdy nevěřil. Před časem jsem stříkala preventivně novou zásilku ze zahraničí a do rána vyrašily nové lístečky. Nepřeháním. Třeba to obsahuje i nějaké stimulátory, aby se rostlina po napadení rychleji vzpamatovala?
Předevčírem mamka stříkala fialky přípravkem Karate Zeon (třásněnky) a říkala, že se kytky úplně rozbujely, jakoby byly nadopované. Přesně to se mi stalo také a nikdo mi tehdy nevěřil. Před časem jsem stříkala preventivně novou zásilku ze zahraničí a do rána vyrašily nové lístečky. Nepřeháním. Třeba to obsahuje i nějaké stimulátory, aby se rostlina po napadení rychleji vzpamatovala?
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Míšo, máš pravdu, já jak stříkala rostliny Sanmite, tak taky začly krásně růst a rychleji. Já to ale spíš přičítám tomu, že jsou napadené nějakým neduhem, kterého je tím zbavíš a už jim v tom růstu vlastně nic nebrání.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Ale stejně je to zvláštní, že tak vyraší už do druhého dne. :-)
Ďakujem, ja zatiaľ stále riešim smutivky. Už ten cesnakový výluh bol spravený a neodhodlala som sa. Čo vlastne s tým, mám to zvrchu naliať na pôdu, alebo zospodu. Jediné, na čo som sa odhodlala, bolo poliatie čajom a lepové dosky. Som posero, bojim sa, že kvety zničím.
Podívejte, jakou potvoru jsem našel dneska ráno na kytce, zrovna si brousila kusadla.
Boužel netušila, že tento fotoportrét bude i její poslední.
Upozorňujeme diváky, že následující snímky budou drastické.
Po bytě jsem jich pochytal asi šest, máte s nima nějaké zkušenosti?
Boužel netušila, že tento fotoportrét bude i její poslední.
Upozorňujeme diváky, že následující snímky budou drastické.
Po bytě jsem jich pochytal asi šest, máte s nima nějaké zkušenosti?
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Miloši, sem tam se taky nějaká kobylka dostane k nám domů. Nemyslím si, že nějak škodí. Jednou jsem takovou obrovskou tažnou kobylu (tak 8-10 cm) donesla domů s vypraným prádlem. Doma skočila na záclonu! Tahle zvířátka nemusííím! Byla jsem z toho na mrtvici. Takže vlastně škodlivé jsou!
Můj vnuk si je cpal do kapsy. Čuně. Říkáme mu entomolog a sběrač.
Můj vnuk si je cpal do kapsy. Čuně. Říkáme mu entomolog a sběrač.
Dík za radu, Babetto, tady si ani nemůžem večer rozsvítit, okamžitě sem začne lítat různá havěť. Nejhorší jsou malý můry, kladou vajíčka a jejich zelený píďalky ožírají listy a květy, často jsem na ně přišel až podle tmavých kuliček - hovínek dole pod kytkou.
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Máme za balkónovými dveřmi ještě jedny dveře se sítí. Otevřu balkónovky a druhé dveře se sítí zabrání průniku nevyžádaného hmyzu. Zvláště komárů. Je to skvělá věc.
O píďalkách mi nemluvte...
Takhle mi teď zrovna dopadla Sinningia douglasii, ta jim asi fakt chutnala - ale úplně zdevastovaná je i S. conspicua, kohlerie mají prokousané dírky, pachira je puntíkatá... :-(
Sebrala jsem pět píďalek, tři už pěkně velké vypasené (asi 2,5 cm) a dvě ještě malé...
Takhle mi teď zrovna dopadla Sinningia douglasii, ta jim asi fakt chutnala - ale úplně zdevastovaná je i S. conspicua, kohlerie mají prokousané dírky, pachira je puntíkatá... :-(
Sebrala jsem pět píďalek, tři už pěkně velké vypasené (asi 2,5 cm) a dvě ještě malé...
korektor.cz
korektor.cz