Problémy, choroby, škůdci
Re: Problémy, choroby, škůdci
Ale jo, Savo (nebo něco na ten způsob) se používá i na fialky - třeba tady je reportáž, když byli v r. 2007 na pozvání ruských pěstitelů Ralph a Olive Robinsonovi v Moskvě - předváděli, jak oni množí z listu, a právě tam taky popisují, že na dezinfekci řízků používají chlórové bělidlo - na 10 dílů vody 1 díl bělidla + pár kapek mýdla - a listy potom propláchnou vodou.
Ale je tam mnohem víc zajímavého, stojí to rozhodně za přečtení celé (dole jsou odkazy na předcházející části)...
Ale je tam mnohem víc zajímavého, stojí to rozhodně za přečtení celé (dole jsou odkazy na předcházející části)...
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
- febra
- Kontaktovat uživatele:
A tohle je můj Bristol's Solar Wind, který na jaře začal blbnout, takhle vypadá dnes a přikládám fotky z května a dubna.
Má s tímhle někdo také zkušenost?
Má s tímhle někdo také zkušenost?
Mě se to jeví jako pestrolistost, je to hezké, ale víc řeknou holčiny.

- febra
- Kontaktovat uživatele:
Martinico díky za odpověď, počkám si na ostatní. Docela mně štve, že ho pro jistotu musím držet dál od ostatních a při mém množství kyti to začíná být problém a mám strach, že když ho dám k ostatním, že se třeba nakazí. Dala jsem ty fotky i na week - tam mi bylo řečeno, že to vapadá na virozu. Na nějakých stránkách při hledání viroz jsem našla také spontánní pestrolistost - jenže teď nevím, jestli je to teda nemoc nebo je to v pohodě. Jestli ho teda vyhodit nebo nechat.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
já nevím, ale mě kytka jako taková přijde zdravá, já bych se přiklonila k té pestrolistosti. zrovna když jsem na to koukla prvně jsem si říkala, jaký pěkný pestrolisťák. Zkus třeba zasadit jeden list a uvidíš co ti poleze za rostlinky zda zelené nebo barevné
- febra
- Kontaktovat uživatele:
Tak teď teda nevím, jestli ho nechat na pokusy, někde jsem se dočetla, že takový typ pestrolistosti nelze množit listem ( pokud by to teda pestrolistost byla), nebo vyhodit jak radí na weeku.
Jinak nemocně nevypadá. Škůdce jsem nenašla. Má spoustu nahozených poupat.
Jinak nemocně nevypadá. Škůdce jsem nenašla. Má spoustu nahozených poupat.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
no nevypadá nemocně, já bych ho teda nevyhodila Já kdysi dostala bílou bezejmennou fialku a ona mi zpestrolistěla - je z ní normálně listová chiméra. Taky jsem si nejdřív myslela, že je asi nemocná, ale růžice je pěkná zdravá žádné kroucení nic a je takhle už asi 3 roky a pořád v pohodě a taky nejde listem namnožit....hele
Já bych ještě probrala výživu - žluté okraje listů může taky dělat nedostatek některých prvků... Zkus projít tyhle odkazy:
http://dendro.mojzisek.cz/tab_hnoj.php
http://grower.cz/pestovani/navody/zalev ... eni/7.html
http://maniakva.sweb.cz/prvky.htm
(Něco je sice o akvarijních rostlinách a něco o marjáně, ale to nevadí, hodně toho bude platit i obecně. A co si budem povídat - s tím, jak pěstovat, jsou hodně daleko před námi... ;-).
http://dendro.mojzisek.cz/tab_hnoj.php
http://grower.cz/pestovani/navody/zalev ... eni/7.html
http://maniakva.sweb.cz/prvky.htm
(Něco je sice o akvarijních rostlinách a něco o marjáně, ale to nevadí, hodně toho bude platit i obecně. A co si budem povídat - s tím, jak pěstovat, jsou hodně daleko před námi... ;-).
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
- febra
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju všem za rady, odkazy si v klidu přečtu. Tak prozatím ji tedy nevyhodím, jelikož, jak vidím tu nádhernou bílou bezejmennou pestrolistou fialku, tak by toho mého strepsíka mohla být opravdu škoda.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
ještě mě napadlo dát ji někde mimo s jedním zdravím strepsíkem a hodně těsně vedle sebe, zda se to přenese.
febra píše:Martinico díky za odpověď, počkám si na ostatní. Docela mně štve, že ho pro jistotu musím držet dál od ostatních a při mém množství kyti to začíná být problém a mám strach, že když ho dám k ostatním, že se třeba nakazí. Dala jsem ty fotky i na week - tam mi bylo řečeno, že to vapadá na virozu. Na nějakých stránkách při hledání viroz jsem našla také spontánní pestrolistost - jenže teď nevím, jestli je to teda nemoc nebo je to v pohodě. Jestli ho teda vyhodit nebo nechat.
Pestrolistost v podstatě myslím bývá virozního původu, ale je běžná, třeba potos, tchyní jazyk a spousta jiných.. ale víc řeknou znalci, nakažlivé to není
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
holky nevíte co se mi to udělalo na fialce? je přenesená ze sklepa, přesazená opečovaná...zatím jsem jí odstranila z dosahu ostatních. Má to jen zvrchu listů, zespodu listy jsou v pohodě a ani nevypadá že by to byla plíseň nebo že by na ní byly brebery
Není to od sluníčka?Já mám celý byt na jih.Zastiňuju jak můžu,ale přesto se mi někdy podobné flíčky objeví.Poslední slunečné dny pro mě byly utrpením,tedy pro mé fialky.
Ivana
Ivana
Mě to taky z fotky připadá jak od sluníčka ale nevím...
Zvětšily jste si tu fotku? Mně přijde že to nebude od sluníčka - sluníčko vypálí spíš jednolité fleky, tohle jsou jakoby tenké cestičky nebo nitky...?
korektor.cz
korektor.cz
Nezvětšila, je fakt že sluníčko mi tam nikdy ty cestičky nezanechalo ale fakt nevím....
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
od slunka to určitě není tuhle mám na nejvrchnější polici někde 1,5 metru od okna. A taky mi přijde, že to je jako vybledlá žilnatina na listech. Zespoda je to v pořádku jen zvrchu. No ještě mě napadá, že to může být poškozwené pletivo od zářivek, ale že by jen tahle jedna?
Ivanko myslím,že kdybys měla Hančinu lupu,tak bys tomu přišla na kloub ...??? 

Ahojky,já teda asi mám nejmíň co mluvit,ale ...řekla bych,že je to v žilnatině,tak by to ukazovalo na nějakou změnu ve výživě.Ivčo,když jsi ji přesazovala,nemohlo se ti něco dostat do zeminy?Přesazovalas jen jednu,nebo víc najednou?Jakože,jestli se ti to neobjeví i na druhých třeba časem.
Hele,není to ta,jak jsi psala,že ji návštěva zalila becherovkou,nebo co to bylo???
Hele,není to ta,jak jsi psala,že ji návštěva zalila becherovkou,nebo co to bylo???