Zahrada
Re: Zahrada
Arisaema?
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Joo, to je ono, a už jsem si to napsala na první stránku debilníčku, abych to zas nehledala... akorát ten květ mi u toho chybí.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
A na netu píšou, že se to dá přezimovat v zahradě, zkoušel jste to někdo?
Vysemeněné macešky přežívají i sucho ve starém chodníku.
Zdenaka, krásné macešky... my jsme teď sekali trávu a ony se macešky vysemenily i daleko od záhonku...
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Arisaemu běžně přezimuju ve skleníku. Květník zapustím do země a přihrnu hlínou. Hlízku jsem měla jen jednu a letos se objevily listy už tři. I mi kvetla, ale květ měla jakýsi krátký.
Já měla letos v jarních truhlíkách žluté macešky. Bylo mi je líto vyhodit, když jsem měnila na letní, protože ještě kvetly (na rozdíl od narcisů, petrklíčů, hyacint a tak, proto jsem to měnila). Dala jsem je na balkoně do závěsného koše a ony kvetly jako o závod do minulého týdne, kdy jsem je zapomněla zalít... takže šly. Ale píšu to proto, že všude, kam dostřelily, se vysemenily a už rostou. Pokud to nevypleju, budeme příští rok zarostlí maceškama. Ta představa je celkem pěkná, jaká bude skutečnost, se uvidí.
K arisaemě napíšu mou zkušenost:
velké hlízy (průměr od 5 cm víc) na zimu uklízím, protože mi většinou zmrznou x uhnijí. Z 90 % přezimují a vyrazí drobné hlízky, které jsem buďto zapomněla vyndat, nebo jsem je nenašla kolem té velké. Velké uklízím v říjnu, když hlásí první mrazíky, očištěné od hlíny, většinou už list zežloutl a zatáhl, nebo když za něj vezmu, lehce jde odstranit. Dám do košíku (nebo jakékoli nádoby, kterou mám po ruce) a uklidím do sklepa. Tma, chladno. Začnou rašit tak někdy v březnu i v té tmě, ven je dávám začátkem května, to mají třeba už 10cm špice.
K arisaemě napíšu mou zkušenost:
velké hlízy (průměr od 5 cm víc) na zimu uklízím, protože mi většinou zmrznou x uhnijí. Z 90 % přezimují a vyrazí drobné hlízky, které jsem buďto zapomněla vyndat, nebo jsem je nenašla kolem té velké. Velké uklízím v říjnu, když hlásí první mrazíky, očištěné od hlíny, většinou už list zežloutl a zatáhl, nebo když za něj vezmu, lehce jde odstranit. Dám do košíku (nebo jakékoli nádoby, kterou mám po ruce) a uklidím do sklepa. Tma, chladno. Začnou rašit tak někdy v březnu i v té tmě, ven je dávám začátkem května, to mají třeba už 10cm špice.
Ona udělá kolem té staré hlízy do věnečku nové. Odhaduju, že se oddělí tak druhým rokem. Možná by se mohly odlomit, ale to nedělám.
Jo a mám je volně v záhoně, v polostínu, pod stromy.
Jo a mám je volně v záhoně, v polostínu, pod stromy.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Evi, mně každoročně přezimují venku malé cibulky mečíků, staré taky uhnijí.
Arisaemu mám v květináči doma, zmijovce v truhlíkách venku.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Já ji mám v květináči pod pergolou, ale přemýšlím, že bych ji asi měla přendat do většího.
modrakocka1 píše:A na netu píšou, že se to dá přezimovat v zahradě, zkoušel jste to někdo?
Měla jsem to první rok a kvetla... krásný scíplinový smrádek, a toulec byl jakoby vlažný... pak jsem to dala na zahradu, tam přežíval mnoho let, ale už nikdy mi nekvetl. Potom jsem ho asi nějak zaryla...
Já své zmijovce a užovníky mám přes léto v květináči venku, na zimu je schovám do garáže (bez zálivky) a přesadím, až když začnou rašit.
Já jsem byla včera na zahradě, konečně, i s foťákem. Letos ji docela vypouštím, ale něco přece kvete.
Kokardy
Ostrožky, v popředí dračíky
Několik let jsem se snažila udržet ochideokvětý petrklíč, až jsem ho zasadila do rašeliniště, přečkal i letošní krutou zimu a dokonce pěkně kvete. Udělal mi velikou radost.
Většinu kvítek už jste zde dávali, tak snad ještě:
Rhodiola
Včelník
Červená i bílá mateřídouška
Kokardy
Ostrožky, v popředí dračíky
Několik let jsem se snažila udržet ochideokvětý petrklíč, až jsem ho zasadila do rašeliniště, přečkal i letošní krutou zimu a dokonce pěkně kvete. Udělal mi velikou radost.
Většinu kvítek už jste zde dávali, tak snad ještě:
Rhodiola
Včelník
Červená i bílá mateřídouška
Heli, nádhera, ale ten záhon s ostrožkama mě úplně dostal. Kéž bych měla něco takového doma.
Mi zůstalo z asi 5 druhů jen jedna, na podzim tomu dali zabrat hryzci a pak to dodělala zima, musím si objednat nové.
Mi zůstalo z asi 5 druhů jen jedna, na podzim tomu dali zabrat hryzci a pak to dodělala zima, musím si objednat nové.
Vladi, neobjednávej, já musím zmenšit trsy.
Helenko, kráááááása veliká... Vladi, takže říkáš, že ostrožky chutnají těm potvorám hryzcům??? Tak to raději nebudu po Helence chtít...
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Helenko, nádhera, ostrožky se mi taky moc líbí, i ten petrklíček. 

- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Helen, paráda! Ostrožky bych chtěla ty malé. Velké mi polámal vítr.
Ty ostrožky a dračíky, to je sen, fakt krása.
Já mám 4 barvy, dál od sebe, ale nelíbí se jim nikde :-(. Jedna vykvetla jedním květenstvím, dvě dvěma, na čtvrtou teprve čekám. Holt někomu se daří, i když se nesnaží. Já se snažím a nic. Ale já ti to přeju
, nezávidím.
Mikino, chutnají i šnekům.
A ten petrklíč je taky super. Já ho jednou koupila u Basíka, manžel mi řekl, že je to zbytečné... a taky jo, nevydržel. Letos jsem ho fotila v dendrologické v Průhonicích. Měli ho tam u potoka.
Já mám 4 barvy, dál od sebe, ale nelíbí se jim nikde :-(. Jedna vykvetla jedním květenstvím, dvě dvěma, na čtvrtou teprve čekám. Holt někomu se daří, i když se nesnaží. Já se snažím a nic. Ale já ti to přeju
, nezávidím.Mikino, chutnají i šnekům.
A ten petrklíč je taky super. Já ho jednou koupila u Basíka, manžel mi řekl, že je to zbytečné... a taky jo, nevydržel. Letos jsem ho fotila v dendrologické v Průhonicích. Měli ho tam u potoka.