Jak pěstujete? Na čem, v čem a pod...
Re: Jak pěstujete? Na čem, v čem a pod...
Zjistila jsem sviluchy i tady v bytě na strepsech i teď v zimě. Stříknout Omitem a mají po žížalkách. 

- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Jani, já stříkala orchideje a strepsy taky něčím takovým a pomohlo. A zjistila jsem, odkud se mi vzaly, z kupované bazalky. Dokonce jsem jednou dotáhla mšice na čínském zelí.
- Čejka
- Kontaktovat uživatele:
Hani, mám tam střešní okna, na léto na ně dávám stíovku, koupila jsem 50%, nakonec jsem ji dala ve třech vrstvách, ale stejně tam je jako v peci, zkouším nechat okna přes den zavřená, jindy zas větrám okny proti sobě aby se trochu hýbal vzduch, ale výsledek žádná sláva, jen se pořád modlím aby nebylo velké horko, loňské léto byla úplná pohroma.
- picris
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj děvčata. Chtěla jsem se zeptat, plánuji to ledkové osvětlení. Četla jsem si ten článek, který sem některá z vás vložila. Myslíte, že je dostačující led pásek s 24 W? Mám strach, aby to nebyl malej výkon a osvítilo to něco. Jaké máte zkušenosti vy, co už svítíte? Kolikawatovej máte vy? Díky moc za info.
Každý pásek má napsanou spotřebu na 1 m = X wattů. To potřebuješ proto, že LED diody jsou zapojené za sebou, takže výkon se násobí. To znamená z fyziky, že abys mohla osvítit 2 metry regálu, musíš mít zdroj, který má minimálně příkon dvakrát těch X wattů - pokud budeš mít méně, spálíš zdroj. Pak je jasné a z logiky věci vyplývá, že LED pásek, který má 60 LED diod, svítí méně než pásek, který má 120 LED diod.
Ještě jenom dopíši, že musíš rozlišit u zdroje i u LED pásků, jestli 12 V nebo 24 V. Samozřejmě nemůžeš mít LED pásky na 24 V a zdroj na 12 V.
Je to jenom obyčejná fyzika, nic na tom není.
Svítivost je uvedena lumenech, jednotka lm. Čím více lumenů, tím více to svítí.
IP - je stupeň elektrického krytí - odolnost proti vlhkosti, nebo vodě.
IP54=ochrana proti stříkající vodě, IP68=ochrana proti tryskající vodě atd.
Ještě jenom dopíši, že musíš rozlišit u zdroje i u LED pásků, jestli 12 V nebo 24 V. Samozřejmě nemůžeš mít LED pásky na 24 V a zdroj na 12 V.
Je to jenom obyčejná fyzika, nic na tom není.
Svítivost je uvedena lumenech, jednotka lm. Čím více lumenů, tím více to svítí.
IP - je stupeň elektrického krytí - odolnost proti vlhkosti, nebo vodě.
IP54=ochrana proti stříkající vodě, IP68=ochrana proti tryskající vodě atd.
- picris
- Kontaktovat uživatele:
Zuzko, díky za vyčerpávající odpověď. Já ale vím, jaký zdroj potřebuju a že více diod více svítí. Mne jen zajímalo, než si koupím blbej pásek, jestli ten, co je v tom článku - jež má 24 W - je dostačující k osvětlení, jestli to nebude svítit jak světluška na hřbitově. Aby to mělo zkrátka efekt na rostliny. Mně se totiž nezdá, že ten, co je tam jmenovanej, by svítil tak pěkně, jak je na těch obrázcích. Tak se chci zeptat, jestli vy, co svítíte, máte také tenhle nebo se silnějším příkonem. :)
ZuzanaH píše:Pak je jasné a z logiky věci vyplývá, že LED pásek, který má 60 LED diod, svítí méně než pásek, který má 120 LED diod...
Ne že bych se chtěla za každou cenu přít, ale tahle logika trochu (no, trochu dost ;-) kulhá, když se dělají LEDky s různou svítivostí.
Takže 2x 60 těch běžných "levných" z článku, příkon 4,8 W a světelný tok 216 lm na metr (174 lm u teplé bílé), asi nebude svítit víc než 60 vysocesvítivých (10 W, 981/799 lm na m), neřku-li 60 extra vysocesvítivých (loňská světová novinka - 12 W, 2400/2200 lm na m)...?
Mimochodem jsou to docela zajímavé počty - ty extra stojí asi 5,5x tolik, co ty levné (aspoň tam, co jsem koukala), ale svítivost víc než 10x větší a žerou přitom ani ne 3x víc...

Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Hanko,
za prvé, vycházím z toho, že mám běžně k dispozici 2 pásky, oba mají svítivost 5 lumenů, ale liší se pouze krytím a počtem diod. Takže je logické, že ty s tím větším počtem diod budou lépe osvětlovat, protože jich je více.
Je jasné, že čím více lumenů, tím větší svítivosti, kterou ty srovnáváš.
Pisatelka se nedotazuje na lumeny, ale na watty.
PS: příště radši budu držet pusu a myslím si, že to bude značka ideál.
za prvé, vycházím z toho, že mám běžně k dispozici 2 pásky, oba mají svítivost 5 lumenů, ale liší se pouze krytím a počtem diod. Takže je logické, že ty s tím větším počtem diod budou lépe osvětlovat, protože jich je více.
Je jasné, že čím více lumenů, tím větší svítivosti, kterou ty srovnáváš.
Pisatelka se nedotazuje na lumeny, ale na watty.
PS: příště radši budu držet pusu a myslím si, že to bude značka ideál.
Já zas vycházím z toho, že dva pásky běžně k dispozici nemám, ale půjdu je teprve koupit - a musím si je vybrat. Tys to sice pojala zeširoka, ale při srovnání dvou různých pásků jsi vzala v potaz jen ten počet diod a neupřesnila, že se ty diody taky můžou lišit - takže vývod, že 60 < 120 (což asi fakt nikdo nepotřeboval slyšet), není v tomhle případě logický, ale spíš zavádějící.
A čertíš se úplně zbytečně - diskuse je výměna názorů, která má zpravidla vést k vyjasnění nebo vyřešení nějakého problému - o to tady snad jde? Držet pusu rozhodně nebude značka ideál - jenže to musí platit pro všechny strany (ó ano, paní lékárníková, máte zajisté pravdu... nám tady moc nepomůže)...
A čertíš se úplně zbytečně - diskuse je výměna názorů, která má zpravidla vést k vyjasnění nebo vyřešení nějakého problému - o to tady snad jde? Držet pusu rozhodně nebude značka ideál - jenže to musí platit pro všechny strany (ó ano, paní lékárníková, máte zajisté pravdu... nám tady moc nepomůže)...
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Nevím, jak na dospělé rostliny, ty tady v bytě přežijí zimu bez přisvětlování (zatím), ale na semenáče svítím těmi LED páskami se 60 diodami, studená bílá, menší svítivost. A je to silně dostatečné, osvítí to celou ložnici.
Pravda, svítím jen ráno tak do 10 hod., když není moc zataženo, a odpo. do večera tak 20 hod.
Pravda, svítím jen ráno tak do 10 hod., když není moc zataženo, a odpo. do večera tak 20 hod.
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
U nás mají v elektře takové těleso, kde jsou ledky ve dvou řadách. Těleso je asi tak odhadem 60 cm dlouhé a stojí nějakých 700 Kč. Docela by se mi to líbilo.
- picris
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju moc za informace. A Janli za fotky. Holt se nad tím ještě zamyslím a zajdu možná do elektra, ať mi ukážou, jak to doopravdy svítí.
Ahoj holky,nafotila jsem pár mých ozdobných květináčků. Většinu fialek mám v těch obyčejných plastových, ale občas neodolám a přikoupím nějaký čananý.
A ještě dva odkazy s těmi úžasnými květináčky, dokonce i na nožičce.
http://www.tupeskakeramika.cz a tam kliknout na modrobílá keramika
http://www.keramospraha.cz

- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Ivanko, ty s těmi oušky jsou moc hezké.
Teda, Ivanko, máš to hezky vyšperkovaný!!!
- picris
- Kontaktovat uživatele:
Ivanko, ty keramické s těmi modrými kvítky jsou eňo ňůňo :). No a jak jinak, než že ti chválím i ta kvítka fialková.
Keramika je prostě úplně............... nej.................
K těm ledkám a svítivosti, nejsem odborník, ale vím, že krom tohoto je důležité taky spektrum světla, aby to rostlo, nebo ne. Víc určitě poví odborníci, možná zahradníci v botankách a tak. Taky akvaristi.

K těm ledkám a svítivosti, nejsem odborník, ale vím, že krom tohoto je důležité taky spektrum světla, aby to rostlo, nebo ne. Víc určitě poví odborníci, možná zahradníci v botankách a tak. Taky akvaristi.

- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Ivanko, je to krásně naaranžované. Kdysi dávno jsem si taky myslela, že budu mít fialky v ozdobných květináčích, jenže při tom množství bych se nedoplatila a hlavně jsem zjistila, že dlouhodobý pobyt jim v tom nesvědčí.
- picris
- Kontaktovat uživatele:
Tak už mám regál téměř hotový. Potřebuji ještě dokoupit jednu polici, takže chybí ještě osvětlit dvě patra. Myslím, že to svítí docela dost, ačkoliv na fotografii to vidět moc není. Tak uvidím, jak se fialkám bude dařit.