Ne, vážně jsi dobrá. Tobě asi rozkvetou i hrábě, když je zarazíš do země. :) Ty stránky mám, kupoval jsem si tam letos dvě hlízky a jedna už raší. Jen dotaz... ty ty květníčky rosíš, než rozkvetou? Jde mi o to, že jsem se dočetl, že pokud vyraší, tak než dokvetou, máš substrát kolem nich jen rosit a až vyhodí list, teprve potom začít zalévat... A směs na kultivaci prozradíš?Čo nám práve... (slina přinese :-)
Re: Čo nám práve... (slina přinese :-)
Jani, já padám.
Ne, vážně jsi dobrá. Tobě asi rozkvetou i hrábě, když je zarazíš do země. :) Ty stránky mám, kupoval jsem si tam letos dvě hlízky a jedna už raší. Jen dotaz... ty ty květníčky rosíš, než rozkvetou? Jde mi o to, že jsem se dočetl, že pokud vyraší, tak než dokvetou, máš substrát kolem nich jen rosit a až vyhodí list, teprve potom začít zalévat... A směs na kultivaci prozradíš?
Ne, vážně jsi dobrá. Tobě asi rozkvetou i hrábě, když je zarazíš do země. :) Ty stránky mám, kupoval jsem si tam letos dvě hlízky a jedna už raší. Jen dotaz... ty ty květníčky rosíš, než rozkvetou? Jde mi o to, že jsem se dočetl, že pokud vyraší, tak než dokvetou, máš substrát kolem nich jen rosit a až vyhodí list, teprve potom začít zalévat... A směs na kultivaci prozradíš?- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Jani, jak píše Pepa. Jsi dobrá.
Kaktusky bych ráda. Jenže není na ně místo. Mám jen dva.
Kaktusky bych ráda. Jenže není na ně místo. Mám jen dva.
Já měla kaktus po taťkovi, a samou láskou jsem jej ulila. :-(
Evi, ty obyč. - vlastně by mělo být napsáno ty nejznámější, jsou právě ty na fotce. Posbírám malé hlízky a dovezu do Prahy. Jestli tam vyštrachám ty, co už byly loni zasazené, přivezu už rostliny v sadbovačích.
Pepo, já s tím moc štráchů nedělám, rašelina, zem, něco písku, trochu hrabanky nebo listovky. Trochu perlitu na vylehčení. Akorát některé spešl druhy chtějí třeba štěrk nebo něco navíc. Nevím, jaké máš na ně odkazy, ale na těchto http://www.pleione.cz/substrat.html jsou i rady k pěstování.
No a v téhle době občas už budu muset šplíchnout do květníků krapet vody, aby se substrát navlhčil. Právě že tyhle „obyč“ nejsou nijak zhýčkané. V létě normálně zalévám a jsou ve stínu, než listy zhnědnou a opadají.
Pepo, já s tím moc štráchů nedělám, rašelina, zem, něco písku, trochu hrabanky nebo listovky. Trochu perlitu na vylehčení. Akorát některé spešl druhy chtějí třeba štěrk nebo něco navíc. Nevím, jaké máš na ně odkazy, ale na těchto http://www.pleione.cz/substrat.html jsou i rady k pěstování.
No a v téhle době občas už budu muset šplíchnout do květníků krapet vody, aby se substrát navlhčil. Právě že tyhle „obyč“ nejsou nijak zhýčkané. V létě normálně zalévám a jsou ve stínu, než listy zhnědnou a opadají.
Jani, mám ty stejné stránky. :) Kdybys náhodou měla navíc tu P. yunnanensis, tak můžeme vyměnit. Koupil jsem pár bulbilek dvou pěkných sort na eBayi a jedny začínají rašit. ;) Mám Pleione formosana "Clare" a P. tongariro "Jackdaw".
Snaž se toho 11. 5. dostat se do Faty, já dovezu, co půjde. A na eBayi byly také v cenové relaci, jak to prodává Týbl? Mně se zdá, že to prodává docela draho. Ale třeba jsem pomýlená. :)))
Když se mi nebude vdávat dcera, tak jsem na 100 % tam.
Jen přemýšlím, zda ti to mám dát bokem hned teď, nebo jestli to chceš až na podzim z těch, které porostou a zatáhnou na zimu? Vyber si. 
Jen přemýšlím, zda ti to mám dát bokem hned teď, nebo jestli to chceš až na podzim z těch, které porostou a zatáhnou na zimu? Vyber si. 
Jani ještě druhá část, ty ceny: tady ti přeposílám účet za ty dvoje bulbilky. Podotýkám, že to bylo velké štěstí, že jsem je vyhrál, a že to byly ty z těch nejlevnějších. Hlízky často přelezly cenu 25 i 35 liber za kus bez poštovného. Takže pan Týbl není žádný cenový přeborník. Mám od něj dvě hlízky a jedna už jde do květu. Pak ji sem přidám na fotce.
Unit price
Qty
Amount
Pleione Orchid Hybrid - Tongariro 'Jackdaw '.
Item# 170963812736
£4.71 GBP
Pleione Orchid Species formosana - Clare
Item# 170963810711
£3.40 GBP
Subtotal £8.11 GBP
Shipping and handling £3.00 GBP
Total £11.11 GBP
From amount 357.95 CZK
To amount £11.11 GBP
Exchange rate: 1 Czech Koruna = 0.0310378 British Pounds
Unit price
Qty
Amount
Pleione Orchid Hybrid - Tongariro 'Jackdaw '.
Item# 170963812736
£4.71 GBP
Pleione Orchid Species formosana - Clare
Item# 170963810711
£3.40 GBP
Subtotal £8.11 GBP
Shipping and handling £3.00 GBP
Total £11.11 GBP
From amount 357.95 CZK
To amount £11.11 GBP
Exchange rate: 1 Czech Koruna = 0.0310378 British Pounds
Aha, tak ty ceny jsou vysoké asi normálně. Zřejmě je to otázka pracnosti křížení a doby, než vykvetou. No však S. Saliba taky není s achimenesama žádná charita. Ale když to čověk mít musí, tak také musí sáhnout do kapsy hlouběji. :)))
Jestli se ti urodí nějaké bubilky, tak stačí na podzim, až budeš vědět, jak na tom s nima jsi. Týbl má některé fakt parádní, hlavně ty žluto-fialové. Snad bych ani nechtěla vědět, co by stála jedna hlízka. Jenže on tyhle špíčky stejně neprodává.
Jestli se ti urodí nějaké bubilky, tak stačí na podzim, až budeš vědět, jak na tom s nima jsi. Týbl má některé fakt parádní, hlavně ty žluto-fialové. Snad bych ani nechtěla vědět, co by stála jedna hlízka. Jenže on tyhle špíčky stejně neprodává.
Od pana Týbla jsem si koupil tyhle dvě - Pleione Rakata 'Shot Silk' a Pleione Vesuvius 'Leopard'. Když se zadaří bulbilky, tak na tebe budu vzpomínat, neboj. ;)
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Jani, kaktusky máš fakt nádherné. Já zjistila, že mi taky pokvete jeden kousek. Myslím, že ho mám zrovinka od Evičky K. A, Vladi, zjistila jsem poupě u amarylisky od tebe. Takže přecijen alespoň jedna barvička pokvete. 

Předem díky, Pepíno! Ivanko, neboj, ono to teprve „vypukne“!
Ivi, však je teď její čas. Mamina a sourozenci jsou taky napoupátkovaní.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
No já doufám, že to vypukne. Mám tu plantáže salátu a květy nikde nic, kvetou dvě kohlerky. I když ostatní mají taky poupata (některé), ale fialky a strepsíci furt nic. Mršky jsou to, napínají mě.
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Fialky dělají postupně poupata a jedna už kvete, musím nafotit. :) Včera jsem přepikýroval minipetúnky - no, dobrá drobotina. :D
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
To já ještě nezasela. Ale už taky musím, nebo budu mít prd a ne petunky. A taky chci už zasít dýně a melouny chci letos zkusit.
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
No, na ty je teda hodně času, s těmi počkej, hlavně když se vytáhnou, tak je to s nimi pak na prd - hl. kvůli větru po výsadbě.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Co myslíš, dýně nebo melouny? Loni byly jen dýně a byly teda super, ale kdybych si pamatovala, kdy jsem to sázela. Pak jsem je měla ještě na verandě, takže to muselo být nějak v dubnu. To už tam bývá dobře. Teď přes den už by tam kytky být taky mohly, ale přes noc ještě to není nic moc.
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Dýně vysévám buď v půlce dubna a předpěstuji, nebo zač. května přímo do země po několika ks...
Melouny, pokud nebudeš roubovat, stačí vysít zač. dubna, pokud budeš roubovat, tak o dva týdny dříve... Tady je když tak návod http://abecedazahrady.dama.cz/Homepage/sc-61-a-3025/default.aspx.
Melouny, pokud nebudeš roubovat, stačí vysít zač. dubna, pokud budeš roubovat, tak o dva týdny dříve... Tady je když tak návod http://abecedazahrady.dama.cz/Homepage/sc-61-a-3025/default.aspx.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Melouny se musí roubovat? To jsem nevěděla, já myslela, že se zasejou semínka a hotovo. Jako u dýní.