Čo nám práve... (slina přinese :-)

miroslav
Kontaktovat uživatele:

Re: Čo nám práve... (slina přinese :-)

Příspěvekod miroslav » pát 15. bře 2013 12:38:04

cirrhus píše:Tak jsem si dal za avatar vlastní xichtík...

No a mě si mohou vyhledat na mém webu, ale co by z toho měly, že. :D

Evuška

Příspěvekod Evuška » pát 15. bře 2013 12:45:28

Tak v tom asi nemůžu pomoct. :-) Ale budu doufat, že nebude sněžit nikde... protože máme v plánu výlet na Vyšehrad, a to by fakt chtělo pěknější počasí.

Martinica

Příspěvekod Martinica » pát 15. bře 2013 12:47:32

Já používám taky Kristalony... ale opatrně, jsou výborné, ale silné. Pokud chci rozjet listy, tak Start nebo na Rhododendrony, a potom už jen Plod a květ. Velice jsem změnila zeminu, opustila jsem úplně dřívější směsi, dnes používám jen rašelinný substrát na řízkování s písečkem a přidávám trochu kvalitní ornice. Nic jiného. Kytky se doslovně před očima zvetily a jedou dobře. Samozřejmě neradím, jen se sdílím po tom tragickým roce odpisů. Od té doby neodešel ani lístek, takže jsem to konečně asi trefila. Tak teď jsem většinou ve stadiu středně velkých rozet, ale listy nějaké určitě budou, už se těším, až zase budu moct dávat. Slááááááva...
:9895: :8203:

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » pát 15. bře 2013 12:55:07

Já začala používat Supresivní výsevní substrát od Forestiny (zatím jenom 3 týdny) a výsledky mám také výborné. Mladé rostlinky si v něm lebedí a pro ty starší míchám 2/3 výsevního s 1/3 pro pokojovky a paráda. A zatím se díky tomu supresivnímu obejdu bez chemie. Je to v podstatě také směs několika druhů rašeliny, jemného písku, perlitu a užitečných živých houbiček, které požírají ty patogenní a půdní škůdce. Prý by měly účinkovat i proti larvám smutnic, ale laboratorní testy zatím probíhají.

miroslav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miroslav » pát 15. bře 2013 13:07:08

Já jsem spokojen se substrátem od Agro na pokojovky - takový ten červený, naředím ho ještě perlitem a šmitec. :)

Maďa

Příspěvekod Maďa » pát 15. bře 2013 13:15:34

Ahoj všem, jako poslední vítám nové dušičky :-).

Já taky používám zeminu pro pokojovky od Agra a perlit a zatím OK :-).

Packa

Příspěvekod Packa » pát 15. bře 2013 13:30:02

Taky jsem začala používat Supresivní výsevní substrát od Forestiny. Koupila jsem si totiž jejich výsevní substrát jemně mletý, ale byly v něm dost velké klacky a i větší šutry. Dost mě to naštvalo, tak jsem jim napsala, že s jejich substrátem nejsem spokojena, cca 1/4 jsem musela vyhodit po překatrování. Napsali mi omluvný dopis, požádali mě o adresu a poslali mi 3 patnáctilitrové pytle Supresivního výsevního substrátu.
Naposledy upravil(a) Packa dne pát 15. bře 2013 13:41:24, celkem upraveno 1 x.

Martinica

Příspěvekod Martinica » pát 15. bře 2013 13:43:54

Mišak píše:Já začala používat Supresivní výsevní substrát od Forestiny...

Ten substrát zatím neznám, ale myslím, že je v podstatě hodně podobný mému. Zatím se mi osvědčil. Ty věci na pokojové kytky a tak jsem musela opustit, dřív mi to v nich šlo, kdoví, co tam dávají, včetně kůry... asi je to taky podle firmy, ale nehodlám už pátrat, zaplatila jsem za to draho. Jen tak ale asi můžu být vděčná za nový začátek. Jak říkám, používám jen tu řízkovací rašku s trochou ornice a zatím ani náznak komplikací včetně plísní, a na ně mi to kdysi vlastně všechno odešlo a chemie byla naprosto bezmocná. Dnes vím, kde byla v substrátu chyba, aspoň u mě.

Martinica

Příspěvekod Martinica » pát 15. bře 2013 13:46:15

Packa píše:... že s jejich substrátem nejsem spokojena...

Paráda, že ses ozvala... oni to asi seškrábli někde dole se zeminou.

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » pát 15. bře 2013 14:00:59

Marti, co do struktury si budou asi hodně podobné, ale tenhle supresivní je jiný v tom, že obsahuje přidané mikroorganismy. Dnes jsem srovnávala v zahradnictví několik podobných výsevních substrátů a žádný to myslím neměl. Vynalezli to nedávno na univerzitě v Českých Budějovicích, tady bližší info - http://africkafialka.webnode.cz/mnozeni-fialek/substrat-pro-mnozeni-fialek/.

Dříve, vlastně až do loňského podzimu, jsem taky používala Agro na pokojovky, celé roky v pohodě. Ale letos jsem nějak neměla štěstí, hned ve dvou různých baleních jsem brzy našla škůdce a začala rašit plíseň. Tak jsem přešla na ten supresivní a všechno do něj přesadila - raději dříve, než dorazí lístečky a rozbují se tu patogeny. Zatím jsem opravdu moc spokojená, je hrozně jemný, lehoučký, nepřemokřuje se a zdá se, že první lístky už pustí brzy kořínky.

ZuzanaH

Příspěvekod ZuzanaH » pát 15. bře 2013 14:11:22

Taky mám se substrátem problémy. Jsou plné smutnic, ty jsem už zlikvidovala, ale nic na tom nemění fakt, že mám problém s plísní. Nikdy mně kytky na to netrpěly, ale v posledních 2 letech permanentně. Nevím, jestli je to čistě můj názor, ale zdá se mi, že se značně zhoršila kvalita. Uvažuji o koupi pěstebního substrátu. Ten snad v sobě klacky mít nebude.
Obrázek

švýcarka

Příspěvekod švýcarka » pát 15. bře 2013 14:14:43

Mám dotaz, kde jsi koupila ten speciální substrát a za kolik? Díky Eva

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » pát 15. bře 2013 14:15:33

Na plíseň substrátu je dobrý odvar z přesličky.

Odvar z přesličky rolní (ne bahenní, ta je jedovatá) se osvědčil zejména proti padlí a jiným houbovým onemocněním, ale působí také proti mšicím nebo roztočům a celkově posiluje zdraví rostlin. 100 g čerstvé nebo 15 g sušené nati máčíme 24 hodin v litru studené vody. Druhý den povaříme směs 30 minut a po vychladnutí ji přecedíme. Pokud používáme odvar jako preventivní postřik či zálivku, zředíme ho vodou v poměru 1:5 a aplikujeme ho jednou týdně. Při akutním napadení použijeme silnější roztok, kterým rostlinu ošetřujeme denně po dobu tří dnů. Plíseň by měla do týdne zmizet, v horším případě se zastaví alespoň její šíření.

Mám to osobně odzkoušené v celé rodině a funguje to. Akorát já už to tedy přestávám používat, když jsem přešla na ten supresivní, abych si tím nezničila i ty užitečné houbičky. Zatím to ale není potřeba, nic mi tu neplesniví ani nehnije. :-)
Naposledy upravil(a) Miška dne pát 15. bře 2013 14:18:16, celkem upraveno 1 x.

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » pát 15. bře 2013 14:17:24

Evi, já ho mám z OBI Havířov, ale údajně není ve všech prodejnách. Je tam poměrně drahý - 59 Kč za 5 litrů, ale na netu se dá sehnat za 70 Kč dokonce 15 litrů.

švýcarka

Příspěvekod švýcarka » pát 15. bře 2013 14:20:40

Míšo, moc děkuji za odpověď, jsi zlato - já se určitě porozhlédnu na netu... OBI Havířov mám tedy opravdu z ruky :-). Krásný víkend všem Eva

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » pát 15. bře 2013 14:30:30

Loni jsem taky koupila substrát Agra a byl to děs! Přitom před 2 lety jsem měla ten samý substrát a nebyl problém. Tento z loňska byl samý klacek, jakési kořeny, a fialkám se taky moc nelíbil. Nevím, co v něm bylo, fialky žloutly. Musela jsem je všechny přesadit do substrátu od Kery. Na lístečky a mladé rozetky jsem koupila výsevní substrát na kaktusy. Je jemný s obsahem jemného písku. S tím jsem zatím spokojená. Supresivní výsevní substrát neznám, ale díky za typ. Příště vyzkouším.

miroslav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miroslav » pát 15. bře 2013 14:39:19

Jinak, pokud někomu nejde až tak o cenu, tak nejlepší substráty jsou od Gramoflor, v tom roste snad vše, ale je dražší...

ZuzanaH

Příspěvekod ZuzanaH » pát 15. bře 2013 14:54:06

Mišak, já to zkusím. Dám na tvoji radu.
Obrázek

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » pát 15. bře 2013 14:59:31

Už jsem to tu psala minule, zkus začít raději slabším roztokem, myslím, že to bude stačit, pokud ti vyloženě "nekvete" půda.

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » pát 15. bře 2013 15:02:34

Trochu jsem pohledala a ten supresivní substrát není zase až tak drahý.
http://www.nejlepsiceny.cz/substraty-hn ... i.html#tab