Saintpaulia
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Re: Saintpaulia
Tak i já jsem se konečně dočkal květů (prvně) na California Beauty, je krásná, hlavně ty veliké květy. :))
To Miroslav: Tak ji vyfoť, ať se taky můžeme kochat. :-)
Chtěla jsem se zeptat, jestli je pravda, že odstraňováním starých listů se podpoří kvetení fialek? Kamarádka fialkám neustále trhá starší listy (nechává jen max cca 6 listů), ale že by jí to nějak moc kvetlo, tak to teda nevím.
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Tsasenko, podle mě je to blbost. Z paždí listu roste květní stvol a čím méně listů, tím méně květů. Ono je lepší dát malý květináč, potom lépe kvetou. Staré listy taky otrhávám, ale dělám to jen u listů, které jsou škaredě žluté, neplní svoji funkci a odumírají. Jsou to až ty spodní listy. Taky otrhávám spodní listy, když přesazuji.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Možná si kamarádka někde přečetla, že když je listů moc a jsou na sobě hustě nalepené, tak fialka nekvete, protože se poupata neprotlačí ven. :-) Asi se řídila touto radou, ale její způsob je tedy extrém. :-) Osobně si tedy nedokážu představit dospělou fialku o 6 listech, to ani nemůže být hezké?
Pěkné to nemá, dospělá 2letá fialka se 6 lístky a pár květů. Do pěkné pravidelné růžice to má daleko. A to má tak všech 20.
Dost mě ale vyděsila, když byla u švagrové a ta jí donesla fialku s krásnou pravidelnou růžicí a měla plno lístků, jenže nekvetla. Tak ta moje kamarádka k tomu sedla a z té krásné fialky udělala třetinovou se slovy, teď ti krásně pokvete.
Místo, aby jí poradila, menší květináč, víc světla a hnojení, tak jí ju oškubala. Nedá si to vymluvit a nedá.
Místo, aby jí poradila, menší květináč, víc světla a hnojení, tak jí ju oškubala. Nedá si to vymluvit a nedá.
My jsme se tu už před časem o tom škubání listů bavily - tehdy jsem se čertila, že podle mě jsou dvě možnosti - buď nechat kytku v klidu a vytvořit jí "ideální" podmínky, nebo ji věčným škubáním, přesazováním (poškozováním kořenů) a podobně udržovat v přesvědčení, že se blíží její poslední hodinka a je nejvyšší čas aspoň vykvést, uzrát a zasít potomstvo. Něco na tom asi teda bude - Dale Martens (americká šlechtitelka, asi hlavně strepsů) taky propaguje, že mláďata je potřeba často přesazovat, aby je to donutilo růst (a janli to potvrzuje) - zdůvodňuje to tím, že v přírodě to rostliny taky nemají snadné - konkurence, každou chvíli na ně něco šlápne, něco je ožere..., takže je pořád něco mobilizuje...
Ale tehdy jsem k té naší diskusi o škubání max. na dvě řady dávala tyhle fotky (nebo stačí se podívat k Aničce) - a pořád mi není jasné, jak by mohlo vzniknout něco takového, když "je nutné" je oškubávat... Asi to nebude tak jednoduché a pravda bude někde uprostřed, kde se to všechno potkává... :-)

Ale tehdy jsem k té naší diskusi o škubání max. na dvě řady dávala tyhle fotky (nebo stačí se podívat k Aničce) - a pořád mi není jasné, jak by mohlo vzniknout něco takového, když "je nutné" je oškubávat... Asi to nebude tak jednoduché a pravda bude někde uprostřed, kde se to všechno potkává... :-)
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Hanko, takové nádhery asi v životě nedocílím. Ono fakt dělá hodně světlo shora, teplota a hnojení. fialky mám celkem hezké, ale táhnou se za světlem. Musím s nimi pořád hýbat a ani to není ideální. Nemůžu jim svítit celý rok, to bych se nedoplatila a chlap by mě sežral. S tím otrháváním máš pravdu, už snažím co nejméně.
Ta poslední pestrolistá fialka je úžasná. Té bych neodolala i když je to obřík.
Ta poslední pestrolistá fialka je úžasná. Té bych neodolala i když je to obřík.
Hani, to je opravdu nádhera.
Já si o tom škubání myslím své a u toho i zůstanu, i díky těm nádherným fotkám. 
Já si o tom škubání myslím své a u toho i zůstanu, i díky těm nádherným fotkám. 
Jo, když jsi, Dančo, řekla obřík - vlastně tam tehdy byla ještě jedna fotka, tak ji sem taky zkopíruju, ta taky stojí za to... :-)

Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
To snad ani není možný, že je to fialka! Mohla bych jich mít tak 10 a skončit. Raději zůstanu u Rob'síků.
Hani, kde ty úžasné fotky bereš. Takového obříka bych hned brala do obýváku. :-)
Hm, tak já bych mohla mít akorát dvě... víc vhodných stojanů nemám. :-)
Vypadá to famózně... ale zase bych měla na okně jen tu jednu nebo max dvě. Mít obří americký dům, tak snad, ale tady se žije jaksi jinak.

To je jen tak pro zajímavost - že i tohle fialka dokáže... :-)
A je to všechno z internetu - použití jako názorný "vzdělávací" materiál nám pěstitelé a majitelé těch nádher určitě odpustí...
A je to všechno z internetu - použití jako názorný "vzdělávací" materiál nám pěstitelé a majitelé těch nádher určitě odpustí...
korektor.cz
korektor.cz
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Hani, aby taky neodpustili. Pro ně je to skvělá reklama.
No, reklama, bohužel ani není všude jméno a ani nevím, odkud ty fotky pocházejí.
korektor.cz
korektor.cz
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
To nevadí, jako ukázka je to poučné. Spíš mi jde o to jak mají fialky správně vypadat.
To jo, jsou úžasné...
korektor.cz
korektor.cz