Problémy, choroby, škůdci
Re: Problémy, choroby, škůdci
Este, naprosto chápu, co máš na mysli, taky jsou mi všechny ty chemické srágory proti srsti, určitě co se týče bytu (i když někdy asi vyhnutí není, to je mi taky jasné) - ale abychom byli přesní - pro pořádek (a klid v duši ;-) chci opravit, že pokud teď byla řeč o Biolitu a Mospilanu, ani jedno nejsou organofosfáty.
Biolit má účinnou látku deltamethrin, který patří do skupiny pyrethroidů, což jsou syntetické látky podobné přírodním pyrethrinům, produkovaným některými květinami - to samozřejmě neznamená, že by byly úplně bez rizika - přikládám odkazy na Wikipedii, je to zajímavé počtení.
A Mospilan má účinnou látku acetamiprid ze skupiny neonikotinoidů.
Mimochodem, tady odkazuju na web Toxicology prof. RNDr. Jiřího Patočky, DrSc. (profesor toxikologie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích) - je tam přes 500 článků... chtěla bych mít někdy čas si je důkladněji projít, protože už na první pohled je tam strašně moc zajímavého, i třeba o kytkách (i s tím, že pasáže čistě chemické budu muset přeskakovat, to nebyl zrovna můj oblíbený předmět... :-).
Biolit má účinnou látku deltamethrin, který patří do skupiny pyrethroidů, což jsou syntetické látky podobné přírodním pyrethrinům, produkovaným některými květinami - to samozřejmě neznamená, že by byly úplně bez rizika - přikládám odkazy na Wikipedii, je to zajímavé počtení.
A Mospilan má účinnou látku acetamiprid ze skupiny neonikotinoidů.
Mimochodem, tady odkazuju na web Toxicology prof. RNDr. Jiřího Patočky, DrSc. (profesor toxikologie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích) - je tam přes 500 článků... chtěla bych mít někdy čas si je důkladněji projít, protože už na první pohled je tam strašně moc zajímavého, i třeba o kytkách (i s tím, že pasáže čistě chemické budu muset přeskakovat, to nebyl zrovna můj oblíbený předmět... :-).
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Evuška píše:Sice teď zrovna nevím, kde by se dal sehnat křemičitý písek, ale asi to bude i nejlevnější.
Určitě v akvaristice... nebo ve stavebninách (používá se prý taky třeba na spárování zámkové dlažby) - ale tam bude asi ve větším balení.
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Já ho kupuji v OBI, někdy v Hornbachu a viděla jsem ho i v Bauhausu.
Ahá, tak to máme doma, ten křemičitý písek. :-) Zasypávala se dlažba na pergole.
My s ním v práci zasypáváme umělý trávník na tenisových kurtech.
modrakocka1 píše:... Já, až skončí vedra, namíchám utrejch a jedu postřik na padlí. Už se mi za oknem začíná dělat na listech. Mrcha jedna. A to utemňuju a zavírám okna. Otevírám až na noc.
Co budeš na to padlí dávat? Taky se u mě pokouší v tom vedru, ale zatím málo, taky říkám mrcha...
Naposledy upravil(a) HankaP dne pát 21. čer 2013 14:45:53, celkem upraveno 1 x.
Důvod: ... přesunuto
Důvod: ... přesunuto
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Ještě tu mám zbytek Rubiganu a zkoušela jsem na některé rostliny lanolin, pěkně namočit prst a pořádně protřít mezi chloupky a pak opláchnout. Zatím se plíseň znovu nedělá.
Mně pomohl BIOTON http://www.agro-bio.cz/produkt_bioton/. Moc jsem nevěřila tomu, že jen olej a lecitin zmůže něco proti té úmorné nemoci. Ale ejhle, stal se zázrak. Fialky jsou nádherné, listy zářivé a svěží. A je to čistě biologické. Asi nás Hanka přesměruje. 

modrakocka1 píše:Ještě tu mám zbytek Rubiganu a zkoušela jsem na některé rostliny lanolin, pěkně namočit prst a pořádně protřít mezi chloupky a pak opláchnout. Zatím se plíseň znovu nedělá.
Když to jde od kořenů, je to horší.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Na plíseň substrátu a kořenů je nejlepší přeslička. 100% přírodní, účinná a navíc posiluje organismus. Odzkoušeno osobně. Pytlík stojí v lékárně 30 Kč a vydrží to dlouho.
A ta přeslička se dělá klasický výluh, nebo se maceruje za studena - slabší, silnější roztok? Chci to zkusit jako prevenci.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Já to dělám podle tohoto receptu:
15 g sušené nati máčíme 24 hodin v litru studené vody. Druhý den povaříme směs 30 minut a po vychladnutí ji přecedíme. Pokud používáme odvar jako preventivní postřik či zálivku, zředíme ho vodou v poměru 1:5 a aplikujeme ho jednou týdně. Při akutním napadení použijeme silnější roztok...
15 g sušené nati máčíme 24 hodin v litru studené vody. Druhý den povaříme směs 30 minut a po vychladnutí ji přecedíme. Pokud používáme odvar jako preventivní postřik či zálivku, zředíme ho vodou v poměru 1:5 a aplikujeme ho jednou týdně. Při akutním napadení použijeme silnější roztok...
Dík za radu, zkusím... a jinak přeslička patří mezi dobré léčivky.

- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Na primulině jsem na verandě načapala jednoho velkého červeného roztoče. Je to ten, jak běhá venku po zídkách a když se rozmázne, tak po něm zbyde červená čmouha. Mám ho zahlušit, nebo nechat? Je k něčemu dobrý, nebo spíše škodí?
Sametka rudá...?
http://www.naturabohemica.cz/trombidium-holosericeum/
http://www.naturabohemica.cz/trombidium-holosericeum/
korektor.cz
korektor.cz
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
No tak to by nemuselo být od věci vyzkoušet, zda by nezežrali roztočíka?
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Na jednom nematanthu se mi dělají na listech tyto černé skvrny, listy pak odpadávají a jsou holé větvičky. Je to pouze na tom jednom a pouze na nových listech. Nevíte, co by to mohlo být? Byl normálně s ostatními a ty jsou v pohodě. Měl to i vloni.
modrakocka1 píše:Na primulině jsem na verandě načapala jednoho velkého červeného roztoče...
Pokud vím z minulých pěstování, měl by to být tzv. červený pavouček, rychlý, který naopak žere ty malé pomalé bestie... takže určitě nechat. Hanka poví víc...
Prosím, setkali jste se už s tím, že by vám standardy začaly neskutečně odnožovat? Některé mi obrůstají ze všech stran na kmínku. Jsou to hlavně mladé rostlinky, které ještě nekvetly - např. Arapahoe, Goluboi Tuman, Music Box Dancer apod. Myslíte, že by to mohlo být tím předešlým výkyvem horka? Co s tím mám udělat? Vyštípat? Mám strach, že mi to znetvoří rostlinku, když to tam dlouho nechám. Díky za radu.
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Některé mi to taky dělají. Tužkou a nebo něčím podobným včas odlamuji od kmínku.