Problémy, choroby, škůdci
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Re: Problémy, choroby, škůdci
Já jsem je zatím nechala. Stalo se mi to docela nedávno a problém je, že všechny moje fialky se už chystají na zimu a "stojí". Takže zatím ani nerostou, ale ani nevypadají na umření. Nechávám je žít dál.
Mně tohle někdy taky udělalo, a musím říct, že ty věci mi většinou odešly... nevím, co je to, a postřik nepomohl. Šlo to dost rychle a pokud jsem to objevila včas, dost věcí jsem hned namnožila znovu z listu. Jako laik ale tipuju buď chyba v kořenech, nebo něco houbového nahoře. Chemie, nevím, dělalo mi to i bez ní. Byla bych hodně ráda za radu a info...
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Jenže nám se to, Marti, stalo na úplně zdravých kytkách po postřiku. Aspoň v mém případě. Asi to byla nějaká obranná reakce na ten postřik. Některé kytky mi po něm rostou jako z vody, některé reagují takto.
A to se mi ještě předevčírem stalo, že jsem objevila na lístku slabší padlí. Nechtělo se mi, huse, dělat s přesličkovým odvarem, tak jsem vzala osvědčené Savo, naředila jako obvykle, lehce stříkla a spokojeně šla spát. Ráno koukám a kytka celá spálená, listy černé, měkké, zůstaly jen 2 maličké středové, které to nezasáhlo. Byla to jinak nádherná zdravá rostlina, ale tohle jí prostě nesedlo. Přitom dosud jsem s tím neměla problém.
A to se mi ještě předevčírem stalo, že jsem objevila na lístku slabší padlí. Nechtělo se mi, huse, dělat s přesličkovým odvarem, tak jsem vzala osvědčené Savo, naředila jako obvykle, lehce stříkla a spokojeně šla spát. Ráno koukám a kytka celá spálená, listy černé, měkké, zůstaly jen 2 maličké středové, které to nezasáhlo. Byla to jinak nádherná zdravá rostlina, ale tohle jí prostě nesedlo. Přitom dosud jsem s tím neměla problém.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Míšo, padlí mám taky, na některých mladých strepsech, co jsou přímo u okna (a to stíním), a na eucodonii. Stříknu to asi hypermanganem.
Padlí mě letos pronásledovalo velice, nic dokonale nepomohlo. Ani přeslice. Až postřik přípravkem ZATO ukončil mé trápení. Padlí padlo a už nevstalo! 

Neviem, či to, čo mávam ja, je padlí... niektoré rastlinky mi proste zo dňa na deň začnú odhnívať od spodu až po srdiečko a je po nej, niekedy ani nemám aký lístok odobrať na nové rozmnoženie. Je to ono? Zaberá na to ten postrek?
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Zuzko, nee, to vypadá spíše na hnilobu krčku - rostlina je přelitá, přitom má listy svěšené, jako by byla žíznivá. To, co popisuješ, je už konečné stadium, bývá to rychlé, během jednoho dne může fialka zcela odejít.
Padlí je bílý poprašek na listech nebo květech, vypadá to, jako bys je posypala moukou. Někdy to není moc výrazné a lze spatřit jen pod určitým úhlem.
Padlí je bílý poprašek na listech nebo květech, vypadá to, jako bys je posypala moukou. Někdy to není moc výrazné a lze spatřit jen pod určitým úhlem.
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Zuzko, padlí je takový bílý poprašek jako od mouky na květech i listech. Je to vlastně houbová choroba. Otrhají se všechny květy a provede postřik např. Discusem. Není to nic strašného.
To, co máš ty, je buď způsobeno nadměrnou zálivkou, nebo fialka úplně přeschne, zaschnou kořínky a pak jí už zálivka nepomůže, naopak začne hnít. No a další možnost je, že je fialka od kořenů napadená zase nějakou houbovou chorobou, nebo škůdci. Těch možností je víc. Když vidíš, že se s fialkou něco děje, vyklepni ji z květníku a prohlídni kořeny.
To, co máš ty, je buď způsobeno nadměrnou zálivkou, nebo fialka úplně přeschne, zaschnou kořínky a pak jí už zálivka nepomůže, naopak začne hnít. No a další možnost je, že je fialka od kořenů napadená zase nějakou houbovou chorobou, nebo škůdci. Těch možností je víc. Když vidíš, že se s fialkou něco děje, vyklepni ji z květníku a prohlídni kořeny.
Ďakujem za rýchlu odpoveď, už dávam pozor na preliatie, ale občas aj tak nejaká odíde...
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Zuzko, to, co popisuješ, je, jak holky píšou, hniloba krčku. To je pak raz dva, kytka odejde ze dne na den a nezachrání se povětšinou nic. Takhle jsem přišla téměř o celou sbírku.
- picris
- Kontaktovat uživatele:
Co se týče padlí, ne vždy bych to hned řešila radikálně, někdy stačí napadený list jen ulomit. Sama mám občas padlí například na matečních listech - při množení listem. A i když se třeba napadený list dotýká mladých rostlinek, nikdy se to na ně nepřenese, ani na další jiné rostliny v okolí. Je tedy vidět, že napadne list, který už nemá schopnost se tolik bránit, jelikož už je vyčerpaný. Samozřejmě jiná věc je, pokud se padlí rozšíří třeba v deštivém létě, bez ohledu na zdravost rostliny. To potom určitě stříkat.
No, to byl právě ten můj případ. Padlí zamořilo listy i květy tak 80 % rostlin vč. semenáčů. Nepomohl ani ten Discus, Previcur jen na chvilku. Teprve to Zato, je to něco, co pokryje mikrovrstvou celou rostlinu, voda to nesmyje. Působí na plísně tak, že napadená místa jakoby ztmavnou, ale dál se plíseň nerozšíří a je zlikvidována. Jinak to rostlině neškodí (myslím strepsy), jen pokud bylo zasaženo poupě, má tendenci k deformaci tvarové i v barvě. Ale další nová poupata jsou už zas v pořádku. Já to musela přetrpět, protože bez toho postřiku by strepsy šly do kopru. Takhle jsem všechno zasažené zachránila. Bylo to samozřejmě tím hnusným počasím.
Příště už nebudu na nic čekat a při prvním výskytu hned ošetřím Zatíkem.
Příště už nebudu na nic čekat a při prvním výskytu hned ošetřím Zatíkem.
- febra
- Kontaktovat uživatele:
Tak já už padlí taky měla (loni v květnu), pomohl mi právě zmiňovaný Discus, poprvé jsem postříkala jen ty napadené, a samozřejmě za 2 dny se to objevilo na dalších. Pak jsem stříkla vše jemným rozprašovačem - všechny police, zeď i kyti, a bylo to pryč. Letos v květnu jsem raději postříkala vše preventivně. Prý vzniká střídáním vysokých a nízkých teplot.
Taky asi malým pohybem vzduchu, viděla jsem už ve skleníkách, jak větrají ventilátory... mám jen okno a kytky bez většího pohybu vzduchu, asi taky jedna z příčin, tím jsem si dost jistá. V přírodě se mokro rychle srovná, horší je to s květináčky na parapetu. Jsem si jistá, že tohle je úplně nejdůležitější, doma se to někdy těžko zvládá.
Naposledy upravil(a) Martinica dne čtv 17. říj 2013 13:02:04, celkem upraveno 1 x.
modrakocka1 píše:Zuzko, to, co popisuješ, je, jak holky píšou, hniloba krčku. To je pak raz dva, kytka odejde ze dne na den a nezachrání se povětšinou nic. Takhle jsem přišla téměř o celou sbírku.
Přesně, plný souhlas... otázku padlí a tohoto už nerozlišuju... je to katastrofa.
Dobrý den všem,
mým africkým fialkám začaly cca před třemi týdny odspoda odumírat listy. Nejprve začnou blednout ze sytě zelené na světle zelenou až žlutou, poté ochabnou a začne se dělat hnědá skvrna. Ta většinou postupuje od okrajů listu do středu. Listy ve středu růžice jsou zatím v pořádku, rostliny stále ještě kvetou. Nevíte prosím, čím by to mohlo být?
Předem děkuje
Štěpán Šíma
mým africkým fialkám začaly cca před třemi týdny odspoda odumírat listy. Nejprve začnou blednout ze sytě zelené na světle zelenou až žlutou, poté ochabnou a začne se dělat hnědá skvrna. Ta většinou postupuje od okrajů listu do středu. Listy ve středu růžice jsou zatím v pořádku, rostliny stále ještě kvetou. Nevíte prosím, čím by to mohlo být?
Předem děkuje
Štěpán Šíma
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
No, já myslím, že to jsou už staré listy, které odumřou. Některé fialky mi to dělají taky. Tak listy vždycky ulomím, když jich je hodně a měla by fialka moc dlouhý krček, tak rovnou přesadím nebo zmladím.
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Hani, zajímavý odkaz. Podle toho, co tam píšou, ty mé divné fialky jsou asi přehnojené.