Křížení
Re: Křížení
Jani, moc pěkné výsevy. Koukám, že s jemností substrátu si neděláš hlavu. Já ho sekám kuchyňským robotem na jemno, propařím a někdy se zadaří a někdy ne, slehne a rostou tam akorát řasy.
Miloši, já myslím, že je to právě tím, že je ten substrát moc jemný. Já to seju do normálního připraveného substrátu na strepsy. Pokud propařuju, tak jen mírně, abych nezničila mikroorganismy v zemi. Docela se osvědčuje postřik peroxidem, 3% - zředit vodou. Ale občas se mi nějaká ta plísnička taky objeví, hlavně když to přemokřím. Já jsem vodní typ i na výsevy. Tak se musím krotit. Mám tu pár výsevů šmrncnutých kolchicinem. Jsem zvědavá, jestli se vylíhne něco jinačího. Moc tomu ale nevěřím. :)
Ivčo, názvy si dáš sama! Já budu mít co dělat pojmenovat nové hybrídky. :)
Ivčo, názvy si dáš sama! Já budu mít co dělat pojmenovat nové hybrídky. :)

S tím peroxidem to vyzkouším, používal jsem ho na výsevy sukulentů, ještě mi zbyl. Já výsevy přikrývám, aby byly ve vlhku, a možná to není potřeba? Taky porád prohlížím a přestřikuju, to jim asi nepřidá.
Zkoušel jsem udržet letní výsevy smithianth a achimenesů pod umělým osvětlením ve vegetaci. Jsou tam i nějaká poupata, tak jsem zvědav, co z toho bude.
Zkoušel jsem udržet letní výsevy smithianth a achimenesů pod umělým osvětlením ve vegetaci. Jsou tam i nějaká poupata, tak jsem zvědav, co z toho bude.
Nóóóó, vypadá to dobře! Budu držet pěsti, aby se zadařilo!
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Miloši, super, uvidíš, co se vyloupne. Já křížila sinningie, ale semeník byl prázdný. Tak třeba příště.
Já tu mám semínka ze dvou strepsů, nevím, kdo s kým, hlavně nevím, kam s tím. Tak pořád váhám, jestli to vyset, nebo ne.
Musela jsem dneska všechny výsevy otevřít a nechávám trochu vyschnout. Začaly odcházet mou přílišnou péčí o vlhkost. Jsem blbá. 

- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Evi, jen si to vyzkoušej. Je to dobrodružné.
Jani, já letos ty druhé měla pěkně plesnivé, tak jsem je stříkla slabým hypermanganem a taky větrala a bylo to OK.
Jani, já letos ty druhé měla pěkně plesnivé, tak jsem je stříkla slabým hypermanganem a taky větrala a bylo to OK.
Až po Novém roce. Bude místo na stole v "dětském" pokoji. Pomalu se z něj stává "návštěvní". :'(
Dneska jsem dovalila z chalupy ten peroxid a namíchaný ZATO. Zítra začnu s mučánkováním výsevů, co chytly plísničku. Ve skleníku mám asi 4 °C, tak jsem chudínkům zapnula topení. Jsou to pro mě muka, koukat v tý morně, jak někteří strípci kvetou a moje loňská JL-Provence je plná poupat. Tak ať nežeru, ale udělám jim krapet teplejc.
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Jani, jak používáš ten peroxid, a co je to to ZATO, a hlavně na co?
Danuško, peroxidem (ředěným) je dobré postříknout při napadení plísní výsevy. Dá se použít i hypermangan. Zato 50 WG je fungicid, účinkuje výborně hlavně na padlí a různé plísně. Jak jsem měla v létě napadené strepsíky díky počasí padlím, jedině Zato stálo za to :))))).
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem si teď koupila postřik na padlí Talent. Tak jsem zvědavá, až vykvetou nové květy, jak to funguje, ale smrdí to fest.
Holky, a kdy se má postřik použít, už preventivně teď, nebo až později, mám pár malých miminek strepsíků od Febry, tak se o ně bojím, děkuji za radu.
Ivčo, já většinou postříknu až při prvních příznacích. Jiné to bylo, když jsem měla pár strepsů zachvácených roztočíkem. To jsem použila Vertimec preventivně na všechno. Bohudíky jsem se toho zbavila. Ale tak třeba má někdo zkušenost i s prevencí proti padlí a plísním. Doufám, že nám v tomhle roce nebudou moc otravovat život. :)))
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Já stříkám až při příznacích plísně. Breberky dvakrát ročně preventivně a při příznacích, když se mi něco nezdá.
Holky, děkuji za odpovědi.
Tak dneska jsem zahlédl ve skleníčku první mimina strepsů. Mají asi 0,5 mm, ale zelená se to tam pěkně. Doufám, že zase nějakého vyberu.
Tak jo, Pepíno, komu se zelení, tomu se zadaří. :))))) 
Jestli to není tajdův, cos pokřížil?

Jestli to není tajdův, cos pokřížil?
Naposledy upravil(a) janli dne pát 10. led 2014 17:59:16, celkem upraveno 1 x.