Jak pěstujete? Na čem, v čem a pod...
Re: Jak pěstujete? Na čem, v čem a pod...
Jéé, díky moc. To video je docela dobré i přesto, že rusky už neumím. Nebo spíše jsem nikdy pořádně neuměla. Něco jsem sehnala i v angličtině, ale anglicky taky neumím. A to co mi přeloží Google, tak z toho taky nejsem moc moudrá. Já mám prostě na jazyky nějaký blok v hlavě. A teď bych tak ten jazyk potřebovala. Musím to holt nějako vydedukovat, abych si potom neudělala ostudu. 

Parádní fota a rostliny.
Dobrý večer,
k tomuto problému - který ještě doma neznám, mám jenom listy, zakořeňuju - protože jsem pořád na internetu, viděla jsem někde - myslím ruské fórum - dali dozadu za květináč závažíčko - v nějaké síťce, veliké šrouby a matice...
Nebyly zepředu vidět, a pomohly.
Pozdrav
Dagmar
k tomuto problému - který ještě doma neznám, mám jenom listy, zakořeňuju - protože jsem pořád na internetu, viděla jsem někde - myslím ruské fórum - dali dozadu za květináč závažíčko - v nějaké síťce, veliké šrouby a matice...
Nebyly zepředu vidět, a pomohly.
Pozdrav
Dagmar
Když se vrátím k tématu samozavlažování, viděla jsem někde na YouTube, že knoty dělají z dámských punčocháčů. Vypadalo to dobře a dobře to sálo. Tak taky jedna z možností (a hlavně stále po ruce). 

Ivanka píše:Já pěstuju trailery jako převislé rostlinky ve vysokých květináčích.
Krásný trajlíky.

- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Knoty z dámských punčocháčů jsem vyzkoušela. Fungují až moc dobře, substrát byl pořád strašně promočený.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Tak hodně podobnou šňůrku jsem zkoušela taky, ale moc to sálo vodu a fialky byly namočený jako drž.a. Možná že by to šlo na streptokarpy a achimenesy. Vyměnila jsem to za bílou kulatou pevnou a to už je dobrý.
Jinak tento týden jsem viděla obaly na substráty pro anglickou značku Bower, a co mě udivilo, perlit doporučovali jako příměs do substrátu a vermikulit jako výsevní substrát. To si nějak neumím představit, a taky je dost drahý.
Jinak tento týden jsem viděla obaly na substráty pro anglickou značku Bower, a co mě udivilo, perlit doporučovali jako příměs do substrátu a vermikulit jako výsevní substrát. To si nějak neumím představit, a taky je dost drahý.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
No já s nima mám dobrou zkušenost, asi taky záleží na namíchané směsi, jak hodně nasaje vodu a jak rychle vysychá. Když se mi zdá některá kytka moc nacucaná, tak jí na pár dní knot vyhodím z vody a pak je to dobrý.
Asi ano. Já substrát taky míchám a fialky byly namočené. Bohužel kontrolovat to pořád nemůžu. Na knotech mám některé květináče už asi od března v jednom kuse a jen dolívám vodu. Zašla mi jen jedna fialka hned ze začátku.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
picris píše:Tak o vláknu nevím, já mám zkušenost s tou kostkou a není dobrá. Dočetla jsem se o tom u nějaké Srbky na jejím webu. Měla tam vyobrazené nádherné fialky, později jsem však na facebooku zjistila, že to byly fotky ostatních pěstitelů. Její fialky, jež tam měla prezentované, byly hrozné.
Pokud měla fialky pouze v té kostce, tak se nedivím, že jí příliš nerostly. Lignocel (lisovaný kokosový substrát) totiž neobsahuje žádné, nebo jen minimální množství živin. Pokud se nezajistí pravidelný přísun hnojiv, je zle. Další věc je, že substrát je potřeba před použitím odsolit a zbavit nečistot z výroby, tedy propláchnout ve větším množství vody. V opačném případě to může být pro citlivější rostliny toxické. Pokud pěstuje v lignocelu, musí postupovat jako při hydroponii. Kokosový substrát totiž není substrát v pravém slova smyslu, jde v podstatě o "pěstební médium" jakým může být např. keramzit apod. Lignocel by neměl nikdy zcela vyschnout. Tím, že je potřeba ho neustále hnojit, usazují se v něm soli. A pokud začne přesychat, mohou tyto soli poškozovat kořeny.
Pokud se ale kokosový substrát přimíchá třeba do směsi zahradnické zeminy, je vynikajícím pomocníkem při vylehčení půdy. Má vysokou objemovou hmotnost, nasákavost a vůbec neslehává. Kořeny v něm rostou hodně bujně, mají dostatek vzduchu a přitom i vlhkosti. Kdysi dávno jsem měla ve směsi zahradnického substrátu a lignocelu nějaké pokojové rostliny a bylo to super. I když zemina byla vlhká, nikdy nebyla mokrá a těžká, protože přebytečná voda rychle odtekla.
Teď po letech bych to chtěla vyzkoušet i na fialky. Ráda bych koupila nějaký kvalitní substrát pro pokojovky, do pěti dílů chci přimíchat díl lignocelu a díl vermikulitu. A to všechno ještě okořenit chytrou houbou - polyversum. :-) Mohla by vzniknout velice lehká a vzdušná směs.
Supresivní substrát od Forestiny je sice fajn, ale už mě přestalo bavit jeho shánění, tak hledám alternativu.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj holky (kluci),
chci se podělit o pár srovnávacích fotografií, jak mi fialky rostou pod zářivkami. Foceno je to vždy zhruba po 2 týdnech, celkově je rozdíl mezi první a poslední fotkou 6,5 týdne. Myslím, že je to super výsledek i vzhledem k tomu, že je to foceno teď v zimě.
Mám úplně obyčejnou zářivku zn. Avri, spektrum chladná bílá (4000 K), délka 90 cm na 140 cm polici, 21 W, rozestup mezi policemi 30 cm (vzdálenost vrcholu rostliny od zářivky cca 15 cm). Brala jsem úplně tu nejlevnější, kterou v Hornbachu měli (399 Kč za kus - komplet se šňůrou do zásuvky). Je vidět, že fialky rostou (a dokonce i kvetou) pod jakoukoliv bílou zářivkou, opravdu nemusí být drahé barevné speciály, které jsou spíše jen marketingovým tahem.
chci se podělit o pár srovnávacích fotografií, jak mi fialky rostou pod zářivkami. Foceno je to vždy zhruba po 2 týdnech, celkově je rozdíl mezi první a poslední fotkou 6,5 týdne. Myslím, že je to super výsledek i vzhledem k tomu, že je to foceno teď v zimě.
Mám úplně obyčejnou zářivku zn. Avri, spektrum chladná bílá (4000 K), délka 90 cm na 140 cm polici, 21 W, rozestup mezi policemi 30 cm (vzdálenost vrcholu rostliny od zářivky cca 15 cm). Brala jsem úplně tu nejlevnější, kterou v Hornbachu měli (399 Kč za kus - komplet se šňůrou do zásuvky). Je vidět, že fialky rostou (a dokonce i kvetou) pod jakoukoliv bílou zářivkou, opravdu nemusí být drahé barevné speciály, které jsou spíše jen marketingovým tahem.
Miško,velmi vypovídající a názorné! Paráda!
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Míšulko, máš pravdu, taky jsem chtěla nafotit srovnání, ale vždycky na to nějako zapomenu. Ale myslím, že na mých fotkách z nynějška v porovnání s rostlinama z dřívějška je to názorně vidět, ty rozdíly. Předtím rostliny max. 15 cm průměr, malé nic moc listy, květy sem tam nějaký. Teď rostliny jak hrom, veliké lesklé listy, květů čepice. A to ne že by v tom bylo jen to světlo, dala jsem na radu Aničky a cpu jim hnůj v granulích.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Jistě, jenom světlem to není. :-) Nicméně jsem chtěla poukázat na to, že řešit barevné spektrum (jak jsme to tady nedávno probíraly s Midibabou) opravdu nemá moc smysl. Stačí obyčejná bílá zářivka. Spíše je důležité dobře trefit výšku polic vzhledem k výkonu zářivky, což se mi naštěstí podařilo.
Taky jsem si před týdnem namíchala svou první zemní směs a jsem rovněž moc spokojená. Ani jsem nedoufala, že to napoprvé vyjde, ale fialkám se to zatím moc líbí. Doufám, že se jim to bude líbit i za měsíc a že si je neuliju.
Tady je můj receptík:
- jemně mletý výsevní substrát složený z rašeliny a písku (např. Agro) - 1,5 dílu
- kvalitní substrát pro pokojové rostliny složený z rašeliny, jemného kůrového humusu, živin a stopových prvků - 1,5 dílu
- hrubší vermikulit - 1/2 dílu
- nabobtnalý lignocel (kokosový substrát) - 1 díl
Taky jsem si před týdnem namíchala svou první zemní směs a jsem rovněž moc spokojená. Ani jsem nedoufala, že to napoprvé vyjde, ale fialkám se to zatím moc líbí. Doufám, že se jim to bude líbit i za měsíc a že si je neuliju.
Tady je můj receptík:
- jemně mletý výsevní substrát složený z rašeliny a písku (např. Agro) - 1,5 dílu
- kvalitní substrát pro pokojové rostliny složený z rašeliny, jemného kůrového humusu, živin a stopových prvků - 1,5 dílu
- hrubší vermikulit - 1/2 dílu
- nabobtnalý lignocel (kokosový substrát) - 1 díl
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Miško, díky za srovnání. Zářivky cool white používám já. Už za dob akvaristiky jsem přestala kupovat ty drahé. Už jsem o tom tady psala. Dej pozor, abys je nepřesvětlila. Máš je (myslím) dost blízko zářivky. No však uvidíš.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Dík, Danuš. Nad přesvětlením jsem přemýšlela, ale myslím, že ta výška je v mém konkrétním případě akorát, protože zářivky nemám moc výkonné a mají rovněž kryt, který trošku ubírá světla. Samozřejmě se můžu mýlit, hodnotit budu moci až tak po půl roce. Nicméně zatím po těch 7 týdnech nevykazují fialky žádné příznaky přesvícení.
Naposledy upravil(a) Miška dne ned 05. led 2014 8:52:07, celkem upraveno 1 x.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Holky, a jaké jsou příznaky přesvícení?
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Svítila jsem fialkám zářivkami a asi jsem je měla blízko toho světla. Když jsem je potom některé přetáhla na denní světlo, všimla jsem si nepřirozených vybledlých skvrn na listech. Většinou šlo o mladé rostliny, okrajové listy. Starší rostliny se začaly barvit do tmavší barvy, jakoby do červena, ve středu růžice. Odumíraly krajové listy. Odebrala jsem z regálu polici a udělala větší rozestup mezi policemi. Tím jsem pustila více světla z okna vedle regálu. Jenže jsem asi fialky pohnojila víc než jsem měla. Narostly lopuchy jak hrom, vytáhly se a kvetly málo. Vyměnila jsem jim substrát, začínají se lepšit, ale to se teprve uvidí, co to s nimi udělá. Stejně mi některé fialky stojí jak panáci, nevím proč. Zvláštní je, že mini fialky jsou na tom lépe než ty velké.