Čo nám práve... (slina přinese :-)

jadka

Re: Čo nám práve... (slina přinese :-)

Příspěvekod jadka » stř 15. říj 2014 9:32:45

A budeš mít posr... zahradu :9851:!

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » stř 15. říj 2014 9:51:43

Dobrý den. U nás doslova hnusně a zima.
Jani, beru taky mrazy. Už druhý rok nebyla pořádná zima, je strašně moc všelijakého hmyzího škůdstva. Něco doslova vycucalo listy na švestce a zřejmě třásněnka poškodila listy mečíků. O sviluškách a molicích ani nemluvím. Jediné, čeho moc nebylo, byly mšice. Celé léto jsem měla strach, že si domů něco zatáhnu. Bojím se kvítka z venčí vůbec donést domů.
Miki, pokud by nebyl sníh a zem promrzla alespoň do 5O cm, výrazně by slimouši ubyli. Normální kačeny je prý moc nechtějí, ale běžci ano. Souhlasím s Vlaďkou, kačeny dělají strašný bordel. To bych raději obětovala do slupky od melounu to pivo.
Mějte krásný den.

dsdagmar

Příspěvekod dsdagmar » stř 15. říj 2014 10:01:27

Dobrý den všem, Babett - pod mrakem, komplet jiný den než včera - krásné slunce od rána, dnes krásně zamračeno - a to má být i dva tři dny, a pršet jenom na pátek - na Bratislavu.
Slimáci jsou tady taky moc rozšíření letos - mám jenom 2-3 hosty a mají docela dost dírkované listy...
A zajímavé bylo, že ožírali i tagetes - tedy Studentenblume (ten název se mně moc líbí), a taky dvě petúnie, co jsme dostali od města po pár rostlinách - begonie semperflorensky, tagetesky, salvie a petúnie - po asi 12 rostlinách na zkrášlení kolem domu (myslím, že starosta naší části Nové Město si hledá voliče...).

A po době jsem si vidéla kvést ibišek...

do 10.okt mobil 001.jpg

mikina

Příspěvekod mikina » stř 15. říj 2014 10:07:33

No právě, posranou zahradu nechci... když je času, tak malý vyfasuje flašku od mlíka, do ní slanou vodu a slimáčky do ní hezky háže, což o to, oni už se z toho nedostanou a hezky se "roztopí", ale i přesto je pořád další a další příval nových. Jsou snad nesmrtelní či co.

jadka

Příspěvekod jadka » stř 15. říj 2014 10:45:23

Majko, vzhledem k tomu, že pod vámi je ta zahrada a nějaký stromový porost (pokud si dobře pamatuji), tak máš jistotu, že tam polezou stále. Navíc když si představím, kolik jedinec naklade vajec, tak se to množí rychle.

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » stř 15. říj 2014 11:15:45

dsdagmar píše:... A zajímavé bylo, že ožírali i tagetes - tedy Studentenblume (ten název se mně moc líbí)...

Jo, my, co máme mezery, jim říkáme po česku afrikány nebo aksamitníky, alebo po slovensky aksamietnice, afrikánky, smraďošky alebo garafie (to jsem vyčetla - musela jsem hledat, o čem že je řeč :-) - a když už, tak už).
Ale proti gustu... kromě studentské kytky mají i další pěkné německé názvy: Sammetblume, türkische Nelke, Totenblume (sametová kytka, turecký karafiát, smrtící kytka)... venkoncem vzato takový litevský serentis nebo finský samettikukka taky nejsou k zahození...
:11724:
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

janli

Příspěvekod janli » stř 15. říj 2014 13:54:10

Dyť říkám, že jsi satanáš! :266: :266: :266: :9851:
Jo a afrikány mám ráda, mně docela voní. Letos jsem si poctivě ukradla semínka v Telči v parku u oranžerie. Středně vysoké, ale takové kombinace barev, že jsem to ještě nikdy a nikde neviděla. Jsem zvědavá, jestli vykvetou stejně. A mí slimejši jim tedy rozumějí. Musím je čas od času ochránit protislimovejma granulema.

AnnaZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod AnnaZ » stř 15. říj 2014 16:35:01

Teda Hani, ty jsi špion. :3563:

dsdagmar

Příspěvekod dsdagmar » stř 15. říj 2014 16:44:31

A ještě - anglicky "marigold"...!
Mexican marigold, Tagetes lucida
African marigold, Tagetes erecta
French marigold, Tagetes patula

Common marigold, plants in the genus Tagetes, or the species Calendula officinalis - vše na Wikipedii...

A ešte niečo: prosím - robila som preklady vyše 10 rokov z nem. jazyka a nejako mi "nesedí" názov "smrtící".
Našla som pod Totenblume - Totenblumen, Grabpflanzen: je to na výzdobu hrobov pre zomretých.

Am 1. und 2. November jeden Jahres werden in Mexiko... - http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/totenbl.htm
.......................
Am 1. und 2. November jeden Jahres werden in Mexiko die im Haus die sogenannten Ofrendas (Gabentische für die Toten) gebaut. Dann kommen nach altem Volksglauben nämlich die Seelen der Toten zurück und die Lebenden stehen ihnen mit Getränken und Speisen (das sogenannte "Totenbrot") zu Diensten. Man glaubt dort, daß die Toten besonders gut die Farbe gelb sehen können. Aus diesem Grunde bildet man einen Blütenpfad mit der Tagetes-Blume (Tah-geh`tease, wohl von daher - verdeutscht- der Name dieser auch bei uns beliebten einjährigen Pflanze) von der Tür des Hauses bis zum Gabentisch, um der Totenseele die Suche zu erleichtern.
Mehr zum Totenfest in Mexiko...

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » stř 15. říj 2014 21:16:41

Takže kytka mrtvých? Máš pravdu, to jsem odflinkla :-/, někde na googlu probliklo - asi jen v nějaké souvislosti, nevím - smrtící a já si to spojila s tou havětí (kterou ale jenom odpuzuje, nehubí - ani to už jsem nedomyslela... sypu si popel na hlavu).
Ale taky pěkný název.

A marigold... klasika v angličtině - označuje to kdeco snad s jedinou podmínkou - aby to kvetlo žlutě ;-) - vzniklo z Mary's gold / Mariino zlato.
Na Wikipedii jsou pod tím názvem vyjmenované kytky pěti různých rodů z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), řád hvězdnicotvaré (Asterales), a šestý blatouch z čeledi pryskyřníkovitých (Ranunculaceae)), řád pryskyřníkotvaré (Ranunculales)...

No ale po pravdě zrovna s fialkami jsme na tom vlastně obdobně, co? :-D
Fialka (Viola), violkovité (Violaceae), malpighiotvaré (Malpighiales)
Africká fialka (Saintpaulia), podpětovité (Gesneriaceae), hluchavkotvaré (Lamiales)
Letní fiala (Matthiola), brukvovité (Brassicaceae), brukvotvaré (Brassicales)
... tak dál už radši nic nevymýšlím. :-)
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

jadka

Příspěvekod jadka » čtv 16. říj 2014 6:20:46

Dobré ráno, dnes zataženo, 7 °C.
I u nás slimáci tagetky (smraďochy, jak jim tu říkáme) milují. V dobách, kdy ještě u nás osazovali hroby (teď už i ze hřbitova se stává "betonové" sídliště, většina hrobů je zakryta deskou, na tom váza s umělou kytkou, no brrr), byly kolikrát slimáčí nájezdy a muselo se sázet znovu.
Už druhým rokem jsem měla zasazeny tagetky mezi řádky mrkve a nevím, jestli to byla náhoda a nebo to opravdu pomáhá, ale zcela se mi vyhnula pochmurnatka mrkvová, ačkoliv každý rok před tím jsem měla mrkve prožrané.
A když už nic, vypadá to na záhonu hezky. :8203:

Packa

Příspěvekod Packa » čtv 16. říj 2014 7:27:53

Dobré ráno, 9 °C a zatím mlhavo. Afrikánů máme plno, kolem zahrady. Manžel je pak zarývá jako zelené hnojivo.
Přeji pěkný den.

dsdagmar

Příspěvekod dsdagmar » čtv 16. říj 2014 10:58:12

Hanko - jsi - hlavička!

janli

Příspěvekod janli » čtv 16. říj 2014 15:08:47

Hani, kytka mrtvejch je to asi proto, že se na celém světě sadí na hroby a hřbitovy. :))) Nemusí se moc zalívat, snese všechno. Pokud ji nesežerou slimejši, vydrží až do mrazů bez opečovávání... Prostě taková :9893: mrtvá nesmrtelka. :)))))

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » čtv 16. říj 2014 16:21:53

No, Jani, ono v tom článku od Dáši je (snad budu tentokrát aspoň rámcově přesnější), že v tom Mexiku a vůbec střední Americe - odkud v podstatě afrikány pocházejí - se 1. a 2. listopadu slaví svátek Día de los Muertos, Den mrtvých, a je taková tradice, že se v domech nachystají tzv. Ofrendas, oltáře s nabídkou darů a pohoštění pro mrtvé, kteří se podle staré lidové víry v ty dny vracejí. A protože mrtví prý dobře vidí jen žlutou barvu, dělá se výzdoba a taky chodníčky právě z těch afrikánů, aby duše zemřelých našly cestu...
korektor.cz

janli

Příspěvekod janli » čtv 16. říj 2014 18:33:17

Hani, odtud asi vítr vane. Viděla jsem o tom pár dokumentů. Pro nás je to skoro morbidní, jak oni si tam tu smrtku vychutnávají. A vůbec ne smutně. Jinej kraj, jinej mrav. Jen ty afrikány jsou stejné. :)))))))))))

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » čtv 16. říj 2014 21:37:35

Ahojte, no to je téma! :3563: Doufám, že jinak jste měli hezký den. U nás bylo zase škaredno, i zapršelo. :4994: :4225:

Packa

Příspěvekod Packa » čtv 16. říj 2014 22:12:05

Dobrý večer, déšť dorazil i k nám, cedí a cedí.

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » čtv 16. říj 2014 23:08:12

Co se ti na tom nezdá, Babett? Vždyť se bavíme o kytičkách, o kultúúře, o cizích krajích... jedno hezčí než druhé!? ;-)

:11925:
korektor.cz

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » pát 17. říj 2014 9:00:19

Dobré ráno, je skoro 9.00 h a tady ani Helenka. :2220:
Byla jsem venku pustit havěť, je docela teplo. Jinak čas jak o dušičkách, zamračeno, nevlídno.
Hani, jsi mě pobavila, tím náhrobkem jsi to vylepšila. :266:
Mějte se pohodářsky. :11958: